Стоките са открити при две отделни проверки на превозни средства, пътуващи от Турция за Румъния през ГКПП Дунав мост 1.

В първия случай, през нощта на 14 юни, митническите служители са поискали проверка на товарен автомобил, превозващ групажна стока от Турция за Румъния. Щателният оглед на стоката показал, че описаните в официалните документи детски комплекти, тениски, панталони и обувки всъщност са етикирани като продукция на световно известни марки, без това да е упоменато в документите. Иззети са 5000 продукта с надписи „Superman", „Spiderman", „Armani", „Dolce & Gabana", „Philip Plein", „Givenchi", „Gucci", „Lacoste", „Adidas", „Puma", „Nike", „New Balance" и др.

От същите световно известни марки са и откритите в багажа на пътник от румънски автобус 150 парфюма, идващи от Турция. Автобусът, пътуващ по линията Истанбул-Букурещ, е спрян за митническа проверка при напускане на страната на 15 юни.

Собственикът на багажа признал, че е закупил стоката от Турция. Всички открити артикули са задържани в съответствие с Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Правопритежателите на съответните марки са уведомени за наличните в склада на Митница Русе стоки.