Клирици скърбят и се молят за душата на лидера на Българската православна църква Патриарх Неофит, който издъхна в сряда вечер след дълго боледуване. 

Пръв тъжната вест обяви и потвърди Западно- и средноевропейският митрополит Антоний в социалната мрежа Фейсбук около час преди официалното изявление на Светия синод на БПЦ. 

"Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!

Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение!

Светъл път, Светейший владико!", прости се с него митрополит Антоний. 

След като тъжната вест беше официално обявена от Светия синод, и тивериополският епископ Тихон изказа първи скръбни думи:

 "Бог да го прости! Неговият живот винаги е бил едно богатство. Ще го запомня с много неща - учихме 6 години в Семинарията, след това в Духовната академия, беше отличен студент. Мъчно е да говориш за приятели, но е безспорно, че той беше много, много добър човек, един прикрасен пастир, човек, който търсеше хармонията, разбирателството, мир, любов и благочестие... Помнете Дядо Неофит, мислете добре какво той ви е проповядвал, към какво ви е насочвал, бъдете верни! Той иска ние да бъдем в църквата и да бъдем нейни чада - нещо, което в последните години намаля, за съжаление", каза епископ Тихон.

Варненският митрополит Йоан пък сподели с нескрита емоция в гласа: "Той беше незабравима личност, която обединяваше около себе си със своята доброта. Преминал през всички етапи на своето служение, сме му много благодарни за всичко. Лично нося в мен най-светъл спомен. Остава неповторим, незабравим, уникален. И това му тежко заболяване, това тежко страдание показва, че Бог обича своите и ги прибира при себе си когато са готови да отидат при Него", каза митрополит Йоан. 

"Българската православна църква загуби един уникален човек в лицето на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Един не само на вид достолепен човек, а с една красива душа, която беше много търпелива", каза протосингелът на Софийската света митрополия архимандрит Василий. "Страдаме, като човеци, за загубата. Но се надяваме, и нашата вяра е такава, че той ще бъде в Царството Божие, ще наследи вечния живот, за който сме призовани. От Божието Царство той ще моли Бога за БПЦ и целокупния български народ", добави той.

И главното мюфтийство изказа съболезнования за кончината на патриарх Неофит

Патриарх Неофит ще остане в съзнанието ни като изключителен добър човек и като диалогичен духовен водач. Това написаха от Главното мюфтийство на Фейсбук страницата си след новината за смъртта на Българския патрирах и Софийски митрополит.

"С тъга и прискърбие научихме, че Негово Светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит е приключил земния си път.

Той ще остане в съзнанието ни като изключителен добър човек и като диалогичен духовен водач.

Мюсюлманското изповедание ще го запомни със съпричастността и уважението му към религиозните общности в страната, търсенето на съгласие в името на общите позиции, законотворчеството, морала, възпитанието и традиционните ценности, които заедно сме отстоявали.

Изказваме нашите съболезнования на Православния свят и православните християни в България за загубата на духовния водач и предстоятел на Българката православна църква!

Поклон пред паметта на патриарх Неофит!"