Изследването е проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна, уточнява "Фокус".

Подобна възможност изглежда особено неприемлива за хората на възраст над 40 години, за живеещите извън столицата, както и за жените. Мнозинството у нас заема категорична позиция, която засега трудно би могла да бъде повлияна от аргументите изтъквани в подкрепа на подобна мярка.

Против легализацията
на леката дрога са и 69% от интервюираните лица на възраст под 29 години. 11% от всички интервюирани се обявяват за легализиране на леката дрога и по-специално на марихуаната. 7% от тях обаче уточняват, че е нужно да се въведат определени ограничителни условия, а 4% приемат безусловно идеята.

Подкрепа за легализацията на леката дрога изразяват предимно млади, високообразовани и платежоспособни респонденти.

Междувременно Хърватия, която през следващата година трябва да се присъедини към ЕС, декриминализира притежанието на наркотици. Вместо ефективна присъда за притежание на малки количества дрога за лична употреба ще се налага глоба, предаде АФП, цитиран от "Фокус".
Съгласно поправките в Наказателния кодекс на Хърватия притежанието на наркотици за лична употреба повече няма да бъде криминално престъпление.
„Младежите, които бъдат хванати в парка с марихуана, няма да отидат в затвора, а ще платят глоба”, заяви министърът на правосъдието Орсат Миленич.

Промените влизат в сила от 1 януари 2013 година. За притежание на наркотици може да бъде наложена глоба до 2680 евро. В същото време се въвеждат по-строги наказания за търговия с дрога – до 15 години затвор.

Подкрепяте ли легализацията на марихуаната у нас? - Анкета