"Лично не познавах Боян Петров доскоро, но с интерес следях изявите му и се радвах за него", каза по bTV алпинистът Дойчин Василев. Малко преди експедицията Боян му гостувал, говорили са за Шиша Пангма.

Василев споделя, че този връх е опасен, въпреки, че е най-ниския в короната. По думите му изкачването е рисковано, особено ако човек е сам.

"Този връх е много коварен, там снегът винаги е навят и слабата видимост носи опасности", каза още той.

Алпинистът разказа, че е посъветвал Петров кои са рисковите моменти при изкачването и какви са вариантите за пътя нагоре. Дойчин Василев обясни, че предвид опита на Боян, не е било опасно, че е тръгнал без кислород, в лошо време и сам нагоре към върха.

По думите му една крачка в страни обаче би била фатална за алпиниста.

Според Василев отворената палатка показва, че Боян отдавна не се е връщал в нея.

Още при първите новини за изчезването му, Дойчин Василев предрече, че Боян е бил възпрепятстван да се движи, щом не се е върнал в там.

Поход за Боян

Близки, приятели и почитатели на Боян Петров се отправиха в 9 часа тази сутрин на поход от "Княжево" до Копитото в знак на почит към алпиниста, който остана завинаги на връх Шиша Пангма.

Това е маршрутът, който Петров е изминавал преди всяка своя експедиция, отбеляза Нова.

Участниците в инициативата смятат, че тя трябва да се превърне в традиция.

Сред поелите по стъпките на алпиниста са и редица политици, сред тях е бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев.

Българинът Слави Несторов качи Еверест с благотворителна кауза >>

14 г. от изкачването на Еверест от трима българи

Днес се навършват 14 години откакто Еверест без кислород изкачиха Дойчин Боянов, Николай Петков и Христо Христов. Те бяха в състава на втората юбилейна национална експедиция "Еверест - 2004", посветена на първата българска експедиция в Хималаите и на изкачването на върха от Христо Проданов през 1984 година.

В двете експедиции общо трима българи не успяха да се върнат при семействата си и остават за винаги в планината - Христо Проданов, Христо Христов и Марияна Масларова.

"Много пъти съм се връщал към това изкачване, дори няма да сбъркам ако кажа, че това изкачване за мен е ежедневие. Изживявал съм го в най-различни аспекти. То на мен не ми е донесло някакви позитивни чувства или емоции, какво остава въобще за спомени", разказа за предаването "Рано в неделя" на БНР Дойчин Боянов.

"Това беше една много тежка експедиция - и в организационно отношение, и по начина, по който протече. Както е известно по време на това изкачване загина Христо Христов. Два дни по-късно се разделихме и с Мариана Проданова - Масларова."

"Аз не мога да си спомням само за момента, в който съм бил до върха, а като че ли съм изгубил дори и усещането от него. Но така или иначе на 20 май, в 9.20 аз успях да изкача или да допълзя до върха, може би е по-точно. Помня един американец, който се хвърли да ме поздрави. Той ме прегърна, той ми направи снимките на върха. Завързах знамето за едни други въженца, които висяха там на върха, оставих три икони, които брат ми ми беше дал да стоят в мен, аз ги оставих на върха... и, може би след не повече от 10 минути започнах не по-малко трудния път надолу", сподели Дойчин Боянов.