В началото на седмицата стартира обновената кампания на неправителствената организация ДНК - "Направи го сега!". Целта й е да мотивира младите хора да станат родители, без да отлагат момента.

"Кампанията е в две посоки - стимулиране на раждаемостта и привличане на българи, които са в чужбина и искат да се завърнат. Прави се платформа "Bulgaria Wants You", която да свърже бизнеса с такива българи, тъй като голяма част от тях могат да бъдат решение на демографския проблем на България", обясни доц. Георги Бърдаров от Геолого-географски факултет към Софийския университет в студиото на bTV.

"В България има доста клишета, когато говорим за демография и проблема с раждаемостта. Не се стига до същността на процесите. Много разпространено е, че само кариерата е причина. Обвиняват младите, че са кариеристи, егоисти и материалисти, с което не съм съгласен. Всяко едно поколение е продукт на системата и времето, в което живее", на мнение е доц. Бърдаров.

Неговата теза е, че младите хора у нас са по-патриархално и консервативно настроени от своите връстници на запад. Те имат по-голямо отношение към брак, семейство и деца, което е ценното 

"В Европа има един такъв проблем, който го определят като пандемия - стерилитет в активна възраст. Хората отлагат до момента, в който не могат да имат деца, а са в активна възраст. В България младите двойки, които искат, но не могат да имат дете, са около 150 000", допълни доц. Георги Бърдаров.

Статистиката сочи още, че всеки трети мъж има стерилитет, който е предизвикан от стрес. Това също се превръща в пандемия.

Тази година за първи път всички двойки, записали се в кампанията, ще имат възможността да получат най-важните неща, нужни за отглеждането на детето им през първите 12 месеца - дрехи, памперси, храна и козметика.

През януари 2020 г. на лотариен принцип пред нотариус ще бъдат избрани 20 семейства, които ще получат своя "Бебешки ДНК пакет", всеки от които е на стойност 5000 лв.