Следим натовареността на болниците. Миналата седмица тя беше между 70 и 90 процента, тъй като броят на случаите е наистина много висок. Най-натоварено е там, където има най-много случаи - София, Видин, Пазарджик, Габрово, Перник. Това заяви в ефира на NOVA главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му целта на здравния сертификат е да се осигури на ваксинираните у нас пълната свобода на предишния им живот преди пандемията.

"При нас това ще важи за малко над 20% от хората, защото толкова са имунизираните към днешна дата. Целта на тази мярка е също така да не пречи на икономиката, на нормалния живот, а и в известна степен да стимулира тези, които още се колебаят дали да се ваксинират", коментира здравният инспектор и уточни, че сертификатът може да се носи както на хартиен носител, така и като приложение в телефона ни.

Той поясни, че основната организация ще е в ръцете на собствениците на заведенията, които трябва да осигурят човек на входа, който да сканира QR кода, с което да се потвърди, че даден клиент действително е имунизиран.

"В QR кода никой не може да достигне до личните ви данни, просто ще се разбере дали имате такъв сертификат. Разбира се, ще има и външен контрол'', разясни още доц. Кунчев.

"Ако не направим така, че да повишим броя на имунизираните, ще имаме много други проблеми, не само с ходенето до заведения, защото ще бъдем третирани като държава, която не е желателно да се посещава заради ниските нива на ваксинация", допълни той.

В случай че искаме да посетим дадено заведение, но не сме имунизирани, доц. Кунчев обясни, че ще трябва да ни бъде направен бърз тест от персонала, преди да бъдем допуснати вътре и добави, че "вече има достатъчно евтини и лесни за употреба тестове".

Кога въпросната мярка ще влезе в сила, здравният инспектор прогнозира, че това може да се случи в началото на ноември, ако бъде постигнато съгласие с всички заинтересовани страни.

На финала на въпрос дали е възможно да бъде наложен национален локдаун доц. Кунчев отговори, че "засега това не се налага, но все пак да видим как ще се развият нещата".