Въпреки увеличаването на броя на заразените с коронавирусната инфекция, все още не е наложително въвеждането на нов "локдаун". Докато цялата страна не влезе в една по-сериозна заболеваемост над 500 на 100 000 души население по-сериозни здравни мерки не се предвиждат, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Toй присъства на награждаването на представители на различни регионални здравни инспекции. В някои области броят на болните е по-висок и ще се обсъди възможността за въвеждане на локални мерки, добави още Кунчев.

Вчера математикът от БАН проф. Огнян Кунчев обяви, че се задава нов локдаун около 15 октомври заради ръст до 10 000 новозаразени на ден, като в тази цифра са включени и скритите случаи на Covid-19. Причината за прогнозата му е големият брой на хоспитализациите и хората в интензивни отделения. Свети червена лампа, да видим колко ще експлодираме, каза той.

 

Главният държавен здравен инспектор почтерта, че неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите. По думите му събирането на децата в училище не е основната причина за нарастване на броя на заразените. Подобна е ситуацията с нарастването на броя на болните и в съседни на България държави. Мерките не се спазват и това ще доведе до повишаване на стойностите, допълни той.

По темата за починалите ваксинирани Кунчев коментира, че изобщо не може да се говори за ваксинален пробив. Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт.

Има сигнали за съмнения за фалшиви сертификати за ваксиниране, които ще бъдат проверявани, въпреки че е трудно за доказване, допълни още той.

Третата доза ваксина не е особено необходима за здрави хора, на средна възраст, каза още Кунчев.