Грипът набира скорост, но като брой все още болните от COVID-19, които имат нужда от лечение, е по-голям. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

Той допълни, че това ще се промени в следващите 2-3 седмици, най-вероятно в края на януари или началото на февруари.

Сега съотношението на броя на приетите за лечение в болници с COVID-19 и тези с усложнения от грип е 5-6 към 1, информира още Кунчев. Според него няма нищо драматично в това, че има циркулация на двата вируса.

Постепенно грипът ще успее да измести останалите респираторни заболявания, ще се наложи и ще достигне епидемични нива, заяви главният държавен здравен инспектор и поясни, че не може да се прогнозира от кои области ще започне епидемията.

Грипът започва внезапно с главоболие, силна отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, а за коронавируса е типична хремата и суха кашлица, обясни доц. Кунчев.

По думите му при грипа има "класическа картина" докато COVID-19 е "великият имитатор" и може да бъде с картина със всякакви симптоми. Някои от формите на COVID-19 наподобяват много грипа, но все още симптоматиките не са изравнени, коментира той.

Ангел Кунчев подчерта, че тестването е много необходимо. Той обърна внимание, че грипът не е за подценяване, защото не е малък процентът на хората, при които състоянието се влошава.

5 души загубиха битката с COVID-19

269 са новите случаи на COVID-19 за ден при направени 2571 теста, показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Петима пациенти са загубили битката с вируса, общият брой на починалите у нас вече е 38 696. Активните случаи в момента са 6 473. В болници са постъпили 49 пациенти с Ковид-19, общо в лечебни заведения се лекуват 408, 37 от тях са в интензивни отделения.

135 са поставените дози ваксина за ден, общо от началото на ваксинационната кампания - 4 724 782.