Това съобщи председателят на Нотариалната камара Димитър Танев на семинар на Боровец, предаде Дарик.
Това е втората система, до която нотариусите получават достъп след тази на МВР за проверка на личните карти.

С потребителско име и парола, както и с универсален електронен подпис, всеки нотариус ще прави проверка на данните за лицето, семейно положение, наследници, родители, братя и сестри, предишни бракове и разводи, предишни постоянни и настоящи адреси и всички останали данни, включени в Националната база „Население" на служба ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Така до края на ноември те ще разполагат с достъп до данните на всички български граждани, които се съхраняват в регистъра на ГРАО - над 10,5 млн. души, от които около 8,5 млн. живи и около 2 млн. починали. За всяко кликване в регистъра на населението обаче нотариусите ще трябва да посочват основание - по закон, наредба или конкретно нотариално дело и сделка.

Достъпът на нотариусите до базата данни „Население" на ГРАО обаче ще е платен и ще струва 60 лв. на месец на всеки нотариус, за разлика от МВР, което ще предостави безплатен достъп за проверка на личните карти в тяхната система и така не се товарят таксите на гражданите.

Българските граждани фигурират с ЕГН в системата на ГРАО от въвеждането му през 1978 г., а в електронен вид регистърът стартира през 1994 г. Когато нотариусите търсят данни за лице, починало преди 1978 г., то няма ЕГН и ще се търси по датата на раждане.

От МРРБ предупредиха нотариусите, че ако разводът е преди 1994 г., то е много вероятно e в регистъра да пише само „разведен", без други данни за брака.