Това е един от изводите в доклада на 9-членната комисия, разследвала терористичната атака на 27 декември 2003 година в база "Индия".

Тогава при взрив на камион-бомба загинаха петима български рейнджъри - майор Георги Качорин (на 29 години), старши лейтенант Николай Саръев (26 г.) и офицерските кандидати Иван Инджов (36 г.), Антон Петров (26 г.) и Свилен Киров (25 г.), а други 27 бяха ранени.

Министърът на отбраната Ангел Найденов оповести на пресконференция резултатите от работата на комисията по разсекретяване на документи, свързани с атентата, съобщи Дарик радио.

"Сигурността на база Индия е била оценена на 85 процента, но са констатирани редица недостатъци", обобщи Найденов.

Според доклада, към 2003 г. България не е разполагала с щатно сформирани, окомплектовани и подготвени военни формирования за операции извън страната.
През декември с.г. българските бойци не са разполагали с достатъчно информация от разузнаването, не са били предприети мерки за засилване на сигурността във военния контингент, установени са слабости в координацията между военните щабове на българските и полските военнослужещи, непълно са били използвани техническите и физически сили, включително огневата система.

Непълна е оценката на обстановката около базата, подстъпите към нея и непълно изграждане на фортификационни съоръжения.

Броят на преградите и загражденията за затваряне на всички подстъпи към базата е бил недостатъчен. Констатирано е и непълноценно използване на инженерния взвод, наличната техника и свободния от бойни задачи личен състав за усъвършенстване на инженерното оборудване около базата.

Прави се извода, че в голяма степен тези пропуски са били и отговорност на българския командир. След разглеждане на доклада обаче не се намира виновно поведение на никое длъжностно лице, на което да бъде вменена виновна отговорност, предаде БГНЕС.

Родителите: Искаме конкретни имена

Тази сутрин пред БНР родители на загиналите в Кербала военни заявиха, че разсекретеният доклад няма да съдържа истината за инцидента. Според тях документите са съставени под натиск.

"Единственото, което искам, е, да прочета в този доклад имената на виновниците, но вярвам, че това няма да се случи. Може би, отново ще бъдат общи приказки", каза майката на Антон Петров - Иванка.