След напрегната политическа седмица, без отговор остава въпросът - кой ще бъде външният министър на страната ни в служебния кабинет? На този фон близки на екипажа на отвлечения край Йемен кораб Galaxy Leader изразиха пред bTV притеснение, че работата на министерството по връщането на моряците в родината се бави.

На 19 ноември миналата година йеменските хути отвлякоха кораба в Червено море. На борда му имаше и двама българи - капитанът Любомир Чанев и помощник капитанът Данаил Веселинов.

През февруари властта у нас съобщи, че моряците са добре, настанени са в хотел и се организира тяхното прибиране в България. До момента обаче това не се е случило, а близките търсят информация.

Сестрата на капитан Любомир Чанев изрази притеснението си, че заради споровете за министерския пост в Министерството на външните работи, техният случай остава на заден план.

"Вече 5 месеца нашите близки са задържани и въпреки всички действия, за които получаваме уверение от нашите институции, резултат няма. При така създалата се ситуация с външен министър, нещата стават още по-неясни. Всъщност отговорът към нас е, че за да може Външно министерство да работи, трябва да има санкции от външен министър за всяко едно действие. Реално от тези думи разбирам, че сме блокирани защото не става ясно какво ще се случи с тази позиция", каза още тя.

По думите ѝ двамата моряци имат право на кратки обаждания.

"По техни думи са добре физически, но реално са затворници в помещения, от които нямат право да излизат", допълни сестрата на капитан Любомир Чанев.

От Външно министерство отговориха, че грижата за живота и здравето на българските граждани в чужбина винаги е била и остава първостепенен приоритет на българските държавни институции.

Според тях със случая на товарния кораб Galaxy Leader са тясно ангажирани както Министерството на външните работи, така и Министерски съвет и съответните служби.

"Тревогата на роднините и близките на задържаните е разбираема, но за съжаление не винаги естеството на предприеманите действия и търсения резултат дават възможност същите да бъдат споделяни в публичното пространство. Информация за последните предприети действия ще бъде предоставена на роднините на пленените моряци на среща в МВнР още следващата седмица", казаха още от МВнР.