Интригата около внезапното завръщане на Васил Божков от Дубай се заплете още повече. Доброволно ли си е дошъл или е бил екстрадиран от властите в най-голямото емирство на ОАЕ. 

На 25 август Васил Божков се върна от Дубай, където пребиваваше, и беше задържан на летището в София. Божков обаче освен обвиняем е и свидетел по разследване за това, че - по неговите твърдения, че плащал "такса спокойствие" около 67 млн. за хазартния му бизнес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов.

До днес всички съобщения около обвиненията, мерките за неотклонение, свидетелските показания, съдебните дела идваха на фона на доброволното завръщане на изгнаника, беглец от правосъдието. Което му създаваше нов образ.

Докато прокуратурата не съобщи по-рано днес, че Божков всъщност е бил екстрадиран, дори с цитат от бележка от тамошнoто МВР към нашето МВР: "to extradite".

Компетентните власти на ОАЕ решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София.

Часове по-късно обаче адвокатът на Божков - Георги Гатев каза, че клиентът му се е върнал доброволно в България, като показа документ за това от прокуратурата в Обединените арабски емирства, който е депозиран в съда.

"Тази информация е неточна, може би е невярна", коментира Гатев, цитиран от БТА.

Адвокатът каза това следа като излезе от 4-часов разпит на Васил Божков във връзка с "онзи случай... за дадените навремето 60 млн. лева, за които се твърдеше, че са дадени на министъра на финансите". 

"Ако той е бил екстрадиран, това става по съответния ред, охрана и обезпечаване на връщането, а той се върна сам. Ако е бил екстрадиран, нямаше да бъде пуснат сам да пътува", добави Гатев.

Адвокат Георги Гатев

Снимка: БТА

Адвокатът отбеляза, че Божков е имал три разговора с прокуратурата в Дубай, на които му е бил поставен три пъти въпросът за това сигурен ли е, че иска да се върне в България и дали може да разчита там на безопасност. По думите на Гатев, Васил Божков е отговорил на тези питания положително.

На въпрос на БТА защо е решил да се върне, Гатев каза, че клиентът му е разчитал на това, че "може би има някаква промяна в тази съдебна система, в правосъдието в България". Като отбеляза, че сред причините Божков да се върне е прекратяване на делото по Глава първа за престъпление срещу републиката, както и закриването на специализираните съд и прокуратура от парламента.

Защитникът допълни, че клиентът му не е имал проблеми с властите в ОАЕ. Адвокат Гатев каза още, че вече е обжалвал задържането под стража на Васил Божков.

Самият Божков написа в профила си във Фейсбук, че общественото мнение се влияе от документи, а не от лъжи и публикува снимки на документи от ОАЕ, свързани с искането за неговата екстрадиция. 

Министерството на външните работи съобщи междувременно, че няма постъпили данни за екстрадирането на Васил Божков. 

Разпитът на Васил Божков продължава утре. По думите на адвокат Гатев, свидетелят по това дело - Божков, "горе долу" потвърждава до момента доста от изнесената от него информация по случая, но с някои допълнения.

На 26 август съдът остави в ареста Божков по едно от делата срещу него, свързано с хазартния му бизнес.