До средата на октомври ще влезе в сила електронното известяване на водачите за наложените им глоби при извършено нарушение, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Уведомяването ще става по телефон или имейл чрез Системата за сигурно електронно връчване. Това стана известно днес по време на свиканата от премиера акад. Николай Денков регулярна среща по проблемите на пътната безопасност, предаде БТА. 

Целта на нововъведението, по което работят съвместно Министерството на електронното управление и Министерството на вътрешните работи, е да бъде осигурен бърз канал, по който максимално много шофьори да бъдат уведомявани, когато имат наложена електронна глоба.

Последващото връчване на глобите, както и досега, е възможно по три начина - лично срещу подпис, електронно - чрез системата за сигурно електронно връчване или през портала на МВР за електронни административни услуги, както и по пощата - с препоръчано писмо с обратна разписка.

Парламентът прие на 7 септември на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.