Очаква се частни лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус в близките дни. Т.нар. PCR тестове се извършват в момента само в един от клоновете на една от веригите частни лаборатории в София.

Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, преподавател в Медицинския университет, каза пред БНР, че през миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни. Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Има желание от страна на хората, но капацитетът ни не е голям. Организацията ни е такава, че хората стоят на открито, има разстояние между тях, но желаещите са повече, отколкото можем да поемем", разказа доц. Михайлов.

Той посочи, че цената на тестването е 120 лева, от които 100 лева са за коронавирус, а 20 лева за грип тип А и тип Б. С бързите тестове все още няма достатъчно опит, а цените им варират от 3 до 60 лева.

"Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген - секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита", обясни д-р Росен Михайлов.

Според него всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма.

"Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване", допълни лекарят.