8 милиарда достигна населението на света още в края на миналата година. От ООН прогнозират, че между 2050 г. и 2060 г. хората на планетата ще наброяват 10 милиарда. След това експертите прогнозират спад или застой на популацията. Най-бързо се увеличава населението в най-бедните страни. В България, както и навсякъде в Европа, тенденцията е низходяща. Намалява и населението на Русия и Япония.

Населението на света се увеличава откакто се води статистика. В доклада на ООН е изчислено, че през 2080 г. населението на земята ще мине 10,5 милиарда.

"За да може населението да остане такова, както е било преди това, приблизително е изчислено, че при ниските равнища на смъртност, които сме достигнали, е необходимо една жена да ражда средно 2,1 деца. Очаква се до 2050 година намаляването на населението да се случи в 61 страни в света, включително България", каза пред БНТ доц. Стоянка Черкезова, Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Противно на прогнозите, че много хора ще умрат от глад, според доклад на Световната федерация за борба със затлъстяването до 2025 година, повече от половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло.

"Най-важното, от което ние можем да се притесняваме, когато говорим за наднормено тегло, е нашето здраве и колко живеем, например в много развитите страни при мъжете е установено, че прекомерната консумация и употребата на алкохол се срещат при тези, които са най-високо в йерархията", допълни доц. Стоянка Черкезова.

В България социалните неравенства са много големи. Разликата между най-богатите и най-бедните е 8 пъти и това влошава качеството на живот.

"Тези неравенства са толкова високи, че могат да се срещнат на много малко места по света, включително в африкански държави, които са пред гражданска война", заяви доц. Стоянка Черкезова.

Също така у нас се наблюдава и друго неравенство - раждаемостта е или много ранна на около 15 години при по-необразованата част от населението или прекалено късно при по-образованите дами.