Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, цитирана от Агенция “Фокус”.

За да осигурят снабдяването с електрическа енергия, търговците ще трябва да вложат пари в техника и да изпълнят още много условия. В същото време те ще изкупуват ток на съответните цени от естествените монополи, срещу които всички роптаят. По този начин цената на електроенергията ще се повиши неимоверно за крайните потребители, каза Харитонова.
 
По-рано днес икономическият министър Асен Василев представи 7 мерки, с които да се стабилизира енергийният сектор и да се позволи намаление на цената на тока. В тях бе включено и ДКЕВР да приеме правилата за търговия, като осигури влизането им в сила до 15 април 2013 година.

Юнашки обещах на г-н Василев, преди още да съм съвсем вътре в етапа, че до 15 април обновяването на правилата за търговия с електрическа енергия, привеждането им в съответствие със закона от 17 юли миналата година, да стане готово от 1 май. Но това е малко юнашко обещание. Да се надявам, че ще го изпълня”, каза Харитонова, по повод либерализирането на пазара на електроенергия и създаване на истински условия за търговия.

Шефът на ДКЕВР посочи, че иска да види търговците, които са готови да поемат битовите потребители:

Първото, което трябва да се либерализира е търговията на средно напрежение, и това нещо трябва да се случи”, каза Харитонова.
 
Преди месец бившият министър на енергетиката Делян Добрев също обясни, че въпреки голямото желание за либерализация на пазара няма желаещи търговци за снабдяване с ток за крайни потребители.

"От позицията си на зам.-министър на икономиката имах виждане, което с колегите съм обсъждала, да се направи фонд, в който да влизат приходите, които държавата получава от продажбата на въглеродни емисии, съответно и самите ВЕИ да плащат някакви цена", каза още Харитонова.
Според нея с тези пари може да се покрива част от "зелената добавка, и тъй като това ще се разпредели в цялата страна няма да има акт от Брюксел за нерегламентирани държавни помощи".