Трябва да действаме бързо срещу климатичните промени, писа Раджи във Фейсбук във връзка с реч от предишния ден на конференция в Мексико сити.

Съобщих, че от 2024 година използването на дизелови автомобили ще бъде забранено в центъра на Рим. Ако искаме да действаме сериозно, трябва да имаме куража да вземем строги мерки, допълни тя.

Раджи, която е от антисистемното Движение "Пет звезди", взима пример от кметицата на Париж Ан Идалго, която миналата година определи същата година за спиране на употребата на дизелови автомобили.

Природозащитната група Гринпийс лобира за такива мерки, като заяви през ноември, че азотният диоксид е виновен за преждевременната смърт на над 17 000 души само в Италия.

Днес Федералният административен съд на Германия постанови, че забраните за движение на дизелови автомобили по екологични причини са законни в германските общини.

До 2015 година над половината нови автомобили, продавани в Европа, са били дизелови. След това търсенето спадна заради разкритията, че Фолксваген (Volkswagen) е монтирал софтуер в дизеловите си коли, който да занижава данните за отделени вредни газове при тестове.

Дизеловите двигатели замърсяват с 50% над предполагаемото >>

Какво е бъдещето на колите с ДВГ?