Диви прасета тормозят жителите на цял квартал в Габрово. Животните се движели на стада и нахлували в дворовете на хората. Местните са подавали жалби в общината, но от там им заявяват, че проблемът не е в тяхната компетенция. Съветвали ги да се заредят с пиратки и с тях да ги гонят. 

"Проблемът е от около 2 месеца. Движат се в стада от 10-12 животни, много рано сутрин и късно вечерта. Хората вече се страхуват да ходят по тъмното", каза местен жител пред NOVA.

От общинските власти ги съветвали да се заредят с пиратки и така да ги гонят.

"Как ще прогониш прасета, които са на метър от теб с гърмене", коментира жител на квартала и сподели, че не може по никакъв начин да спре четириногите животни да не влизат в двора му.

"Два пъти се влизали в двора ми. Спират пред автобуса. Хората се страхуват да ходят в тъмното", сподели една от наплашените жителки на квартала.

"Кучето ми бе вързано. Как не са го убили, не знам", добави друг.

"От няколко години е проблемът. Подкопават основите на сградите, събарят огради", каза негов съсед.

"Не може да влизат в имота, за който плащаме данък, и да сме незащитени", каза още жител на квартала.

От регионалното горско стопанство смятат, че проблемът ще бъде решен след откриване на ловния сезон.

"Аз съм съпричастен към техния проблем. Получавал съм сигнали късно вечерта, но по това време няма как да се реагира. Надявам се с откриването на ловния сезон проблемът да бъде решен и прасетата да бъдат прогонени от района. Препоръчвам на хората да бъдат внимателни", коментира директорът на Държавното горско стопанство в Габрово инж. Росен Радев.

Прасетата не са агресивни, но не се знае какво може да стане, добави той.

150 хиляди пушки са заредени да гърмят по диви прасета от 5 октомври, когато се очаква да бъде официално открит ловът на едър дивеч съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, съобщиха пред "Труд" от аграрното ведомство.