Web Report, конкурсът за чиста журналистика, приключи с връчването на седемте награди от по 1000 лева, по време на тържествена церемония в клуб "Перото", която уважиха не само участниците и авторитетното жури, но и много гости и колеги.

Конкурсът за качествена, почтена и отговорна журналистика, който се бори и срещу фалшивите новини се провежда за втора поредна година.

Наградата в категория Общество бе присъдена на Александра Маркарян, OFFNews.bg за разследването "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение". Тя бе връчена от Анелия Иванова, мениджър комуникации, Филип Морис България. В тази категория се състезаваха истории за взаимоотношенията между хората, истории, посветени на социално значими теми за всички нас, които засягат обществото ни и динамиката на нашето ежедненвие. Другите двама номинирани в тази категория бяха Руслан Трад, Klinklin.bg: "Какво стана с "главатаря на ИДИЛ" и "спонсорите на тероризма", задържани у нас?" и Диян Божидаров, Segabg.com: "На румънската граница - "вятър ограда" брани липсващите прасета".

Павлин Даскалов

Виктор Иванов, 24chasa.bg със "Забравете за висока пенсия" бе отличен в категорията "Икономика", която събра историите на големите сделки и трусове; истории, които засягат производството, обмяната, дистрибуцията и консумирането на стоки и услуги; истории за капитали, вложения и финансови кризи. . Призът бе връчен от Биляна Младенова, главен експерт "Връзки с обществеността" - Главболгарстрой Холдинг. На финала в тази категория се бориха за приза Диян Божидаров, Segabg.com: "Истината за баба Дора е тъжна и неудобна. И никой не смее да я съобщи", както и Емил Петров, Iconomist.bg: "Най-ценният внос".

Иван Григоров

Първото място в категория "Технологии и иновации" грабна Георги Караманев, Spisanie8.bg с "Е-битка за истината". Наградата бе връчена от Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации, А1. Подгласниците автори в тази категория, които препускат наравно с науката, компютрите, умните телефони, приложенията, старт-ъпите, изкуствения интелект и какво ли още не, са: Петър Георгиев, ClubZ.bg: "Бот нанася обида. Кой е виновен?" и  Мартин Димитров, Capital.bg: "Транспорт за милиони".

Иван Григоров

На върха на стълбичката в "Истински истории" се изкачи Константин Мравов, Klinklin.bg с "Как един нелегален човек умря по улиците на София". В тази категория наградата връчи Ирена Цакова, директор Разрешителни и правни въпроси, Дънди Прешъс Металс. Другите двама журналисти, отличени с техните истории, които носят най-силни емоции са Божидар Божков, Biographbg.wordpress.com: "Куцата куртизанка на Държавна сигурност" и Диян Божидаров, Segabg.com: "Влизай в печката, дете, бомбата ще падне и у нас!"

 

Иван Григоров

Победител в категория "Култура и изкуство" е Райко Байчев, Actualno.com с "Диалогът на века: Кво става, брат? Нищо бе, брат. Кво става, брат? Нищо бе, брат". Наградата връчи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК. В тази категория бе връчена освен наградата от 1000 лева и още един приз- картина от големият български художник Иван Яхнаджиев. Това бе една особено важна категория в конкурса, защото оцеляването на духа няма как да се случи без да се погрижим за културата и изкуството в нашето общество - една особено важна категория в нашите награди. А до финала в нея стигнаха Константин Мравов, Klinklin.bg: Румен Стоянов: "Превеждах "Сто години самота" с помощта на 25 души"; Даниел Димитров, Btvnovinite.bg: "Анна Томова-Синтова: Разпявам се всеки ден, но за мен сцената беше дотук".

Павлин Даскалов

В  една от новите категории "Фоторепортаж" победител е Веселин Боришев, ClubZ.bg: "Босия прие Цвета Караянчева в дома си". Наградата бе връчена от Евгени Димитров, създател на агенция "Булфото". Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации, А1 даде и специална награда в тази категория - телефон Huawei P30. Със своите фотографии, които струват колкото хиляди думи, до финалата се изкачиха и Александър Николов, Dnevnik.bg: "Трансплантологията, подобно на пациентите си, се намира между живота и смъртта"; както и Павел Данев, XNEWS.BG: "Руският премиер на посещение в България".

Иван Григоров

В другата нова категория "Видеорепортаж" победител е Силвия Прибиловска, Vesti.bg: "Бъдещето е тук: Как мъж живее с роботизирана ръка". Наградата връчи журналистът, който години наред ни навигира из някои от най-значимите за обществото ни теми и събития - Евгения Атанасова от БНТ. До финала със своите видеорепортажи, които успяват да ни пренесат в света на своите истории, така сякаш се случват на самите нас, отново Силвия Прибиловска, Vesti.bg: "Пътешественици преминават по пътя на прабългарите с 5 лв. на ден"; както и  Сирма Александрова, Archaeologia-bulgarica.com: "Оптимистично за трагедията Рациария".

Павлин Даскалов

Изненадващата специална награда получи един дебютант в журналистическата професия, направил първите си крачки по пътя към истинските новини. Това бе стажант-фотографът на Xnews.bg - Павел Данев. Специалната награда, A1 Smartphone, осигурена от А1 връчи главният редактор на Dir.bg - Никола Костадинов, който разказа как се е стигнало до тази номинация.

"Преди време видях заглавие, в което момче на ученическа възраст казва: "Моята мечта е да бъда журналист в България". Оттогава следя Павел Данев от Хасково. Той едновременно пише и снима, а все още е ученик. Учи се, но в същото време учи нас - на младежки ентусиазъм, инициативност, новинарски хъс и различен поглед върху живота.

Ако не е достатъчно за специална награда, чуйте и това:

Павел Данев работи сам - на собствени мускули, без голяма национална редакция, която да му пази гърба. Прави го с младежки инат, без страх от местни първенци и напук на подхвърляния като "Защо ти е притрябвало"?", "С друго ще печелиш повече пари", "Не знаеш ли, че ще си създадеш проблеми", "Тук не е като в София" и т.н.

Тази награда е специална и по още една причина. Ние смятаме, че гилдията се нуждае от такива като Павел. Това е и една от основните цели на Web Report - да открива, да отглежда и да поощрява хора като него от регионални медии, които все още не са получили шанса да бъдат забелязани от широката общественост, но дават всичко от себе си да бъдат професионалисти в една трудна професия.

Ето защо решихме да връчим тази специална награда именно на Павел, а нашата идея бе приета веднага и с готовност от основните партньори в конкурса - А1. Накрая искам да благодаря и на всички останали партьори, на журито и участниците, които застават зад тази нашата кауза", заяви главният редактор на Dir.bg.

Павлин Даскалов

Тазгодишният ни конкурс се радваше на доста по-висок интерес - в него взеха участие над 100 журналисти с над 260 публикации. Журито, бе в състав Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Миролюба Бенатова (журналист), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (бивш изпълнителен директор на "Нетинфо"), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1), Георги Минев (Гл. редактор, Money.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z"), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), отбелязва и високото качество на материалите, участвали в конкурса.

Павлин Даскалов

Има ли независима журналистика? Отговор на този въпрос даде във встъпителните си слова оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

"Конкурсът търси онези автори, които изричат истината безпристрастно. Които пишат със съвест, не проповядват неистини и са независими от обектите и субектите на своята информация, които правят новините значими и разбираеми. Но най-вече онези, които имат талант да правят това, тъй като за да виждаш, да заснемаш и да пишеш за важните неща определено се изисква талант.

Журналистиката винаги е била зависима от технологиите - така е още от началото на 17 век и печатарските преси. Днес обаче тя е напълно зависима от дигиталните технологии. Понякога за добро, понякога за лошо. За съжаление фалшивите нови са факт. Факт са изкуственият интелект и разработките, с които вече може да манипулира сервираното съдържание. Заговорихме дори за роботожурналистика. Динамиката на нашето дигитално ежедневие направи както отразяването на новини, така и тяхното възприемане, в нещо повърхностно и посредствено. Благодарение на социалните мрежи днес всеки от нас може да се включи смело и безотговорно в общата какафония от информация. Това, разбира се, не ни прави журналисти. Качествената журналистика винаги ще бъде създавана от добрите журналисти. Това са онези, които търси и открива конкурсът Web Report, а те не са никак малко. Достатъчно, за да затруднят максимално избора на журито. За съжаление няма как да връчим награди на всички", заяви Брайков.

Павлин Даскалов

Водещата Рени Веселинова от екипа на Dir.bg благодари на партньорите на конкурса А1, Дънди Прешъс Металс, Филип Морис България, Главболгарстрой Холдинг; на генералните ни медиа партньори - Българско Национално Радио и Българска Национална Телевизия; на стратегическите ни партньори - Клуб Перото и НДК; на Издателска Къща Хермес, Джеймисън и Девин!

В началото тя разказа какъв е смисъла на този конкурс и изключително любопитна история за съществуването на фалшивите новини.

Годината е 1835-та. Британският астроном Джон Хершел разказва в поредица от статии как е забелязал огромни хора с крила на прилепи, сини същества, наподобяващи кози и храм, направен изцяло от сапфир, след като насочил мощен телескоп към Луната от Южна Африка. Тази информация достига до хиляди от страниците на вестник Ню Йорк Сън. Новините за лунните същества предизвикват истинска сензация, а хората се редят на опашки ден след ден, за да научат какво ново се случва на Луната. Тиражът на вестника скача от 8000 на 19000 копия и изпреварва лондонския Таймс като става най-популярният ежедневник в света. Разбира се, любопитната сензация е плод единствено на въображението на Ричард Адамс Лок - редактор във вестник Сън. Да, Джон Хершел наистина наблюдавал Луната с телескоп от Южна Африка и да - Ричард Лок наистина е поддържал връзка с него. Но комуникацията между двамата се осъществявала с писма и Лок знаел, че ще изминат месеци, докато и ако се появи новина. Затова редакторът решава да предизвика обществения интерес по друг начин. В последствие поредицата от статии става известна като "Голямата Лунна измислица", а ежедневникът е дискредитиран. Днес бихме нарекли подобни статии просто фалшиви новини. И за съжаление 2 века по-късно звучи отново някак ежедневно. Но докато Ричард Адамс Лок е целял популярност и високи тиражи, фалшивите новини, които четем сега имат съвсем други намерения - да ни разубеждават, да ни разколебават, да ни карат да се съмняваме в нещата, в които вярваме.

Живеем във време, в което се надпреварваме с динамиката на ежедневието. Време, в което светът се побира в човешка длан и всяка една минута нещо се случва на нечий екран. Затова е изключително важно да знаем как да се информираме. Как да подминаваме лунните измислици. Да разпознаваме новините, които са реални и верни, без чудати същества и сапфирени замъци. Защото животът продължава да бъде автор на истински истории, разказни в репортажи, интервюта, в снимки или кадри. Без пропаганда и задни мисли.

Точно затова вече втора година Dir.bg организира Web Report - конкурсът, който изважда на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас. В него Dir.bg търси онези журналисти и автори, които създават своите истории от сърце и не подвеждат умишлено аудиторията. Не обслужват лични, корпоративни или политически интереси, авторите, чиито истории имат смисъл, значение, достигат до ума и сърцето и остават там. С Web Report искаме да покажем и да си напомним, че създаването на добро съдържание в българското уеб пространство и от българските медии е възможно. И трябва да се превърне в приоритет на медийната среда у нас. Именно за това конкурсът се превръща в традиция.

Очаквайте реакциите на наградените колеги и награждаващите ги.