Битката е за истината, но и за красотата на словото. Около това се обединиха наградените във второто издание на конкурса за чиста журналистика Web Report по време на официалната церемония по връчването на отличията.

Снощи в литературен клуб "Перото" в НДК елитното жури раздаде седем престижни награди в конкурса, организиран от Dir.bg. Търсени бяха журналистите, които изричат истината безпристранно, които правят новините значими и лесно разбираеми, които не са зависими от субектите и обектите на своята информация.

Големите победители по категории са:

Всички снимки от Web Report вижте тук >>

Над 100 журналисти с над 260 авторски публикации бяха оценявани от 11-членното жури в състав: Миролюба Бенатова, Владимир Жеглов, Ваня Николова, Евгения Атанасова, Христо Христов, Владимир Йончев, Илияна Захариева, Илия Вълков, Георги Минев, Евгени Димитров, Яна Пеловска и Владимир Йончев.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Победителят в категория "Общество" Александра Маркарян от OFFNews.bg разказа каква дилема е стояла пред самата нея и редакцията й при предприемането на смелата крачка да разкритикува образователната система и това не е останало глас в пустиня, а от МОН променили системата. Ето какво сподели тя:

"Много, много е болезнено решението дали да разоблича тези хора, които са публични личности и заради властта си са вкарали децата си, или да запазя психиката на техните деца, понеже те са на 10 - 11 години и нямат никаква вина за безумието, което са направили техните родители. Това бе много, много тежко решение. Всичко, през което ние минахме в редакцията покрай това разследване, накрая след целия труд, когато теглих чертата, си казах да хората в България ще живеят по-добре благодарение на труда, който положих. Системата е променена и ще има справедливост за децата, които ще кандидатстват след това".

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Победителят в категория "Икономика" Виктор Иванов от 24chasa.bg бе лаконичен:

"На мен не ми остава нищо друго освен да благодаря на тези, заради които работим".

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Победителят в категория "Технологии" Георги Караманев от Spisanie8.bg също говори за трудностите да се спазва информационната хигиена:

"В крайна сметка живеем в едно информационно общество и както трябва да поддържаме хигиена в едно друго нещо, така трябва да поддържаме и своята информационна хигиена. Всеки човек може да се подведе по фалшива новина, включително и всеки журналист особено когато е пресиран от сроковете от конкуренцията, от това, че хиляди хора казват същото в този миг във фейсбук и са на практика негова реална конкуренция. Затова много ми харесва, че тази награда е и за почтеност в журналистиката, защото това е дума, която доста по-рядко използваме. Битката е за истината в крайна сметка".

Класираният на първо място в категория "Истински истории" Константин Мравов, Klinklin.bg благодари на журито и отбеляза, че в някои медии колегите му срещат трудности с практикуването на професията заради олигархични интереси.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

"Хубаво е, че моята медия е малка и няма подобен род интереси", каза той и допълни: "Радвам се, че виждам тази година още повече хора тук, защото има нужда от такива награди. Благодаря много на журито, защото то се състои и от колеги, които изключително много уважавам и е огромно признание да ми дадат тази награда".

Спечелилият категория "Култура и общество" Райко Байчев от Actualno.com отбеляза, че има свободата да твори в медията, в която работи. Според него непрекъснато говорим за безпристрастна журналистика, а добрата такава е страстната.

"Говорим за свободата на словото и като автор, аз имам едно друго притеснение. То е, че ние сме не само на 111-о място по свобода на словото, но сме и много назад по красота на словото, а говорим само за първото, а не говорим за второто".

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Веселин Боришев от ClubZ.bg, който зае челната позиция в категория "Фоторепортаж", подчерта, че у нас са останали само едно-две островчета на истинската журналистика.

Първенецът в категория "Видеорепортаж" Силвия Прибиловска от Vesti.bg каза:

"Видеосъдържание за web среда е наистина голямо предизвикателство да се направи. Трябва наистина да се фокусираш върху това то да е изключително кратко и да съдържа най-важната информация, най-интересната и да показваш доста добри кадри, които наистина да привлекат вниманието и да го задържат", сподели Прибиловска.

Павлин Даскалов

Специалната награда - A1 Smartphone, осигурена от А1, бе връчена на стажант-форографа на Xnews.bg Павел Данев, който заяви, че неговата мечта е наистина да работи в България като журналист, защото страната ни има нужда от млади хора. И макар България да е на едно от последните места по свобода на словото, младите трябва да са оптимисти.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации в А1, която връчи наградата в "Технологии", сподели, че пропагандата сега се случва по нови начини и никак лесно не се пише за тази категория.

Анелия Иванова, мениджър комуникации, Филип Морис България, която връчи наградата в категория "Общество", заяви:

"Заставаме зад качествената журналистика, благодарим за този проект".

Биляна Младенова, главен експерт "Връзки с обществеността" - Главболгарстрой Холдинг, която връчи наградата в категория "Икономика",  отбеляза, че обективността е и ситуацията да видиш отстрани.

Ирена Цакова, директор Разрешителни и правни въпроси, Дънди Прешъс Металс, която връчи наградата в категорията "Истински истории", застана зад истинските хора, истинските журналисти и изобщо зад истината.

Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, който връчи първата награда в категорията "Култура и изкуство", заяви, че  харесва честността като добродетел, старае се да я прилага ежедневно, но когато става въпрос за честна журналистика, значи има проблем с културата.

Големият художник Иван Яхнаджиев пък благодари с думите: "Оцелях като художник благодарение на журналистите".