Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха в МС Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, в който участва американска делегация.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа посочи в своето изказване, че през март в България ще пристигне помощник-държания секретар по консулските въпроси, за да се обсъдят възможностите за отпадане на визите за българите.

В рамките на форума в отделни панели ще бъдат обсъдени глобални въпроси като теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката и върховенството на закона.

Премиерът Борисов също изтъкна значението на срещата днес и че днес на нея, ще се обсъждат важни теми за нашата страна.

"За мен е чест да съм тук при откриването на тази стратегическа среща за диалог между САЩ и България. Дейвид Хейл нямаше възможност да дойде тази сутрин. Той имаше голямо желание да участва, но Помпейо го помоли да остане във Вашингтон, за да се занимава със ситуацията в Ирак", каза посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Преди срещата си с Путин и Ердоган по-късно днес Борисов трябваше да има специален разговор с помощник-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл, чийто ресор в Държавния департамент са политически въпроси.

В София Хейл трябваше да участва в първия стратегически диалог България-САЩ, предвиден в споразумението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че тези пет сесии днес по всички стратегически теми - разговори на експертите, е договаряно около година и половина. Господин Съливън беше в София, имах и срещи с Помпейо, както и с президента Тръмп", каза Борисов.