Проблемът, довел до временно спиране на работата на лечебното заведение, е чисто финансов, дължащ се на натрупания дълг от софийското ръководство, в безконтролното отношение на кмета и общинските съветници и неспособността им да намерят адекватно решение за излизане от проблема със запорираните сметки на МБАЛ-Девин, се посочва в декларацията, предаде БТА.

Представителите на ГЕРБ заявяват, че тежкото финансово състояние на болницата е в резултат на "задкулисното управление на софийския Борд на директорите на болницата, чиято цел бе създаването на финансов колапс, който да доведе до фалит на болницата и евентуална приватизация на сградния фонд и терена около нея". МБАЛ-Девин прекрати временно работа от вчера поради финансови проблеми и натрупани задължения от над 1 милион лева.

Общинската организация на партията посочва, че създалата се критична ситуация в МБАЛ-Девин не е вследствие на здравната реформа, а отговорни за проблемите на болницата са кметът на Девин Здравко Василев /ДПС/, Бордът на лечебното заведение и общинските съветници. Това е прецедент и няма община в България, която да е подходила толкова безстопанствено и безотговорно към болницата си, смятат от ГЕРБ-Девин.

Решението за временно затваряне на отделенията и лабораторията на девинската болница е на Борда на директорите. До спиране на работата на болничното заведение се стигна след запориране на сметките на МБАЛ заради натрупани стари задължения за над 1 милион лева.

В Девин в сряда е насрочен протестен митинг на местни жители, настояващи за запазване на болницата, която обслужва пациенти от общините Девин, Борино и Доспат.