В доклада, изготвен съвместно с лондонския Императорски колеж, се посочва, че броят на затлъстелите деца е нараснал десетократно от 1975 до 2016 година, отбелязват световните агенции.

Освен тези 124 милиона страдащи от затлъстяване деца, близо 123 милиона са с наднормено тегло, посочват авторите на изследването. Те посочват като "добра новина" факта, че от 1975 до 2016 г. недояждането сред децата от пет години нагоре е намаляло, а ръстът на затлъстяването в богатите страни е спаднал през последните години.

"Лошата новина е, че разпространението на затлъстяването сред възрастните (от 20 години нагоре), както и децата и юношите (5-19 години) расте в други региони на света, се отбелязва в доклада.

Екипът от учени откри, че в части на Азия, Северна Африка и Близкия Изток децата с наднормено тегло се увеличават. През 1975 г. подрастващите от двата пола с този проблем са били под 1 %, а в настоящето са 6 % от момичетата и 8 % от момчетата.

Подчертава се, че броят на момичетата, страдащи от затлъстяване, е нараснал от 5 милиона през 1975 г. до 50 милиона през 2016 година. Момчетата с наднормено тегло също са станали повече: от 6 на 74 милиона.

През 2016 г. най-голямо е било равнището на затлъстяването в Полинезия и Микронезия (25,4 процента от момичетата и 22,4 процента от момчетата). Следват англоезичните страни с високи доходи на глава от населението, включително САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия и Великобритания.

Експертите прогнозират, че през 2022 г. броят на децата и юношите страдащи от затлъстяване ще надхвърли броя на страдащите от недохранване.

Държавите с най-много деца с ниско тегло са Индия, Пакистан, Бангладеш и Афганистан.

Къде сме ние

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави.

Значително нараства затлъстяването на момчетата до 5-годишна възраст - 7,1 на сто през 2014 г. при 3,3 процента през 2004 г. При момичетата в същата възрастова група се забелязва обратната тенденция - на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни.