Обществото трябва да остане активно, критично и да иска гаранции, че процесът на деинституционализация - замяната на грижата за деца в институции с грижа в семейна или близка до семейната среда, ще продължи, заяви Шалапатова, която участва в кръгла маса за развитието на процеса на деинституционализация в страната, предаде БТА.

По думите й в изпълнение на мерките на държавните институции, на общините и на неправителствения сектор, в края на февруари 6437 деца в риск живеят извън своето семейство, но под грижите на близки и роднини, а 1347 деца са настанени в приемни семейства.
За първите два месеца на годината 418 деца не са постъпили в специализирана институция, благодарение на превантивни мерки.
Близки и роднини на тези деца са подали сигнали до неправителствени организации, предоставящи такъв тип подкрепа, или на отдели за закрила на детето, че детето е в риск от изоставяне, обясни Шалапатова.

Тя съобщи, че от началото на 2013 г. 216 деца са изведени от специализирана институция и са върнати в семейството си.
От началото на 2012 г. към края на февруари тази година са закрити 6 институции, а за децата, които са били настанени там, е намерена по-добра алтернатива грижа.

Шалапатова припомни, че по проект на Министерството на здравеопазването предстои закриването на първите 8 от общо 32 Дома за медико-социални грижи в страната.
Продължава и работата по проекта на Държавната агенция за закрила на детето за извеждане на децата с увреждания от домовете и настаняването им в семейна среда, или в центрове за настаняване от семеен тип.

Сега в малко над 100 институции са настанени по-малко от 5000 деца, голяма част от които са от 3 до 18 години.
В началото на реформата, започнала през 2000 г., броят на децата, настанени в специализирани институции, е бил 35 000, посочи зам.-министърът.
По стратегията за деинституционализация, започнала през 2010 г., е планирано за 15 години да няма деца в институции, а тези, които са в риск, да се отглеждат в семейна или в близка до семейната среда.