Проектът се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с общините.
Само за няколко месеца през миналата година над 850 души са кандидатствали за приемни родители. До края на 2012 г. са утвърдени 250 приемни семейства, а към днешна дата в семейство са настанени 147 деца, съобщи за Дарик ръководителят на проекта Милен Гечовски.
Повече от половината от настанените деца са бебета, а 28 новородени са намерили свое приемно семейство директно от родилното отделение.

Първото настанено по проекта дете е бебе на 7 дни, което отива в приемно семейство от родилното отделение в края на октомври миналата година.

Сред общините с най-много настанени деца са Аксаково, Бяла Слатина, Русе и Монтана, обясни Милен Гечовски.
„Например в Бяла Слатина никога до момента не е имало приемни семейства. Имало е едно през 2004 г., а всъщност, благодарение на усилията на екипа по приемна грижа и на общината като партньор, вече имаме 13 подадени заявления и 7 деца, настанени в приемни семейства”, заяви още той.

Една от целите на проекта е да професионализира семейства за бебета и за деца с увреждания.
Досега в приемни семейства са настанени и четири деца с увреждания.

Проектът, който ще продължи да края на октомври, осигурява средства за заплати на приемните родители и издръжка на настанените деца.

В края на август миналата година бяха увеличени средствата, които приемните семейства получават за отглеждане на настанените при тях деца. За едно дете вече се получават 150% от минималната работна заплата, за две деца  -160 процента, а за три и повече деца - 170 на сто. От януари минималната заплата е 310 лева.

През 2010 г. правителството прие план за деинституционализация на децата от домовете. По този план чрез мерките по оперативните програми работят общо три министерства - на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, както и министерството на труда.
Целта е децата да бъдат настанени в приемни семейства, в защитени жилища или в центрове от семеен тип, така че те да живеят в среда, близка до семейната.