Великобритания вече не е на първо място като най-желана страна за висше образование от кандидат-студентите. Причините са свързани с високите такси в британските университети, които станаха непосилни за средностатистическия българин. В последните две години Нидерландия и Белгия, които предлагат разнообразие от бакалавърски и магистърски програми на английски език, при това с много по-достъпни учебни такси, изместиха Великобритания в предпочитанията за обучение в чужбина. Това съобщава експертът Ели Тончева, управител на консултантската агенция за образование в чужбина "Едланта".

Тя обобщава тенденциите от тазгодишната кандидатстудентска кампания за образование в чужбина, която приключи наскоро, като очертава и някои устойчиви тенденции. Образователният експерт информира кои са новите предпочитани държави и специалности във висшето образование в чужбина за младите българи.

Все повече кандидат-студенти избират Германия или Австрия, за да продължат своето образование. Привлича ги разнообразието от програми както на немски, така и на английски език, както и ниските административни такси.

Нараства интересът на кандидат-студентите към екзотичните държави

През последните години се забелязва засилен и устойчив интерес на кандидат-студентите към университетите в Азия. Например, Япония е популярна сред младите хора с аниме културата и с компютърните игри. Освен че има много интересна култура и история, Япония е сред най-развитите в индустриално отношение страни.

Един от най-атрактивните университети в Япония е Kyoto University of Applied Sciences, който предлага мултидисциплинарна програма в сферата на инженерните науки, което изцяло е на английски език.

Кандидат-студентите, които искат да останат в Европа, все повече проявяват интерес и към университети в Италия, Испания, Ирландия, Чехия, Унгария, а също във Финландия, Швеция и други страни.

Сферата на информационните технологии привлича студенти с все по-интересни специалности

Въпреки че много търсени остават традиционните специалности, като "Архитектура", "Медицина", "Право", "Психология" и "Бизнес мениджмънт", все повече се налагат и нови тенденции, свързани най-вече с ИТ индустрията.

Сред търсените в тази област специалности са "Киберсигурност" или "Етично хакерство", което е ниша в сферата на компютърните науки и информационните технологии. Последните две години на КОВИД пандемията, ускорената дигитализация на цели сектори и наложеният модел на работа от вкъщи развиха интереса към сферата на информационните технологии.

Наблюдава се и търсене на мултидисциплинарни специалности, чието предимството е, че съчетават разнообрази сфери, като управление, мениджмънт, изкуство, компютърни науки. Пример са специалности, като "Гейм дизайн" и "Креативен мениджмънт".