2-годишно дете получи гърч в детска ясла в Русе, след като преди това вдигнало висока температура, а родителите се оплакват, че са чакали линейка половин час. От Центъра за спешна помощ в крайдунавския град пък казаха пред Dir.bg, че екипът им е бил на място 11 минути след подаването на сигнала. 

Милен Димитров, бащата на двегодишно момиченце, разказа пред NOVA, че приятелката му се обадила да вземе спешно дъщеря им от яслата, защото вдигнала висока температура. Той бил на "Дунав мост", но веднага тръгнал към детското заведение и по думите му стигнал преди линейката. Заварил момиченцето, което нямало хронични проблеми, а сутринта било здраво, "сгърчено, свито на топка и в безпомощно състояние". 

Медицинските сестри в детска ясла №9 в Русе, откъдето е случаят, разказват, че след като детето вдигнало температура, го обвивали с влажни чаршафи с вода и оцет, тъй като нямали право да дават лекарства на децата. "Правехме и масаж, защото детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика", разказва Теодора Миткова, а колежката ѝ Дарина Данева добавя: "Висока критичност имаше. Детето получи цианоза. Скова цялото тяло. Бяхме много уплашени. Стресът беше за целия екип".

През това време се обадили два пъти на Спешна помощ. Първо подали сигнал за висока температура, но десетина минути по-късно позвънили пак, за да съобщят за гърча. Това по думите им станало в рамките на 20-25 минути. Бащата е категоричен, че линейката се бавила половин час. 

От Центъра за спешна медицинска помощ в Русе обаче са категорични, че екипът е пристигнал за 11 минути, "което е в рамките на допустимото". И потвърждават, че са получили два сигнала. Първият бил в 11.12 часа за дете в детска ясла с висока температура. Предаден бил веднага на екип с лекар, който тъкмо приключил друг адрес. Няколко минути по-късно, около 4, получили втори сигнал - този път за гърч.

"От мястото, на което се е намирал спешният екип, до яслата - от "Дружба" 1 до "Изток", са 9 километра, минава се през централната част на града с всички натоварени кръстовища в този сравнително пиков час. След второто обаждане линейката е пристигнала на адреса за 11 минути", обясниха от ЦСМП - Русе. Отбелязват и субективния фактор, че в критична, стресова ситуация усещането за време може да се разминава с действителността.