Бившият военен министър Драгомир Заков се оплака в социалната мрежа, че след три часа и три позвънявания на телефон 112 все още не е пристигнала линейка за спешен пациент.

"В 10,52 ч. се обадих на 112 за линейка за спешен пациент с животозастрашаващо заболяване, висока температура и т.н. Абсолютна необходимост за интервенция в спешно отделение", пише Заков в профила си във Facebook.

В 11:28 той отново се обадил, успял да се свърже със Спешната помощ, а оттам му отговорили, че се търси екип.

"В 13,15 ч. отново обаждане на 112, всички линии на ЦСМП са заети и обещание сигналът отново да бъде предаден. Препоръка да бъда търпелив (търпя, нищо ми няма, въпросът е търпи ли пациентът?)", отбелязва Заков и продължава:

"В момента е 13,52 ч. - 3 часа след първото обаждане. Резултат няма".

"Спешна" ли е спешната помощ?", пита на финала на поста си Драгомир Заков.

Малко по-късно обаче бившият военен министър написа допълнение към публикацията си, от което става ясно, че причина за дългото чакане е малкият брой екипи, с които разполага Центърът за спешна медицинска помощ в София.

"Под 10 екипа за София и населените места около столицата... Това не е риск, а опасност за живота на столичани и жителите на околните села. В развитите страни от ЕС е чест да работиш в спешна помощ и заплащането е на ниво! Респект за тези, които въпреки всичко са останали в "Спешна" помощ!", пише Драгомир Заков.

В коментарите той добавя, че междувременно частните линейки "се роят", а гражданите плащат задължителни здравни осигуровки и би трябвало наистина да имат достъп до Спешната помощ.

Заков среща подкрепа и от други коментиращи под публикацията, които изказват възмущението си от българското здравеопазване.