В 6:20 часа хващат влака от Централна гара в София, за да учат в Своге. И така пет години. Днес Александър Ичков, Мартин Павлов и Росен Петров поемат своя път в живота като част от отличниците на Випуск 2023 на Професионалната гимназия "Велизар Пеев" в Своге, чийто патрон е смятан за цар на шоколада и основател на шоколадовата индустрия в България.

Снимка: МОН

Защото учат там, а не в София? Избрали са иновативното училище заради възможността да учат специалност "Компютърна техника и технологии", получили са добри отзиви за подготовката, а и е близо до София. Завършилият тази специалност може да работи в производствени предприятия и фирми с предмет на дейност, свързан с диагностика, монтаж, хардуерно и софтуерно поддържане и сервизно обслужване на компютърна техника.

Учителите са много приятни, вдъхват им увереност, търпеливи са. "Особено към мен", казва Александър с усмивка. Той ще е един от онези, които имат мисия да противодействат на престъпността и опазват обществения ред - за това ще учи в Академията на МВР.

Мартин е избрал Висшето училище по телекомуникации и пощи. Росен обаче засега няма да следва висше - веднага започва работа в "Софийска вода".

В училището имат 38 ученици от София, очакват да приемат още 25. Тук се обучават много деца и от Нови Искър както и от целия регион. Пътуват с влак, с маршрутки. Получават средства за транспорт, които МОН отпуска всяка година.

В това училище не само готвят вкусно и сервират умело, но имат шанс да учат технически професии в уникален STEM център - с роботи, всевъзможни програми за обучение по различните специалности. Учат и езици - с куп награди са от конкурсите на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Много харесвана от момчетата е специалността "Електрически превозни средства". Имат си електрически автомобил, който сглобяват и разглобяват и изучават, учениците могат да питат изкуствен интелект, има и звукозаписно студио - шанс за деца с различни таланти и интереси. Имат прекрасни музикални изпълнения и победи в различни конкурси. Тук имат модерен спортен салон, но са най-добри в таекуондото - печелят редица турнири и трупат медали.

Снимка: МОН

Момичетата много харесват графичния дизайн, икономиката и кетъринга - могат бързо да започнат работа, а доходите често са над средните за страната.

Изкуственият интелект разпознава само гласа на учителя по информационни технологии и отговаря на всички въпроси на учениците, на които преподава. Това е Кирил Филипов, на 47 години, университетски преподавател, с много дипломи. Докторантурата му е и по информационни технологии в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където е асистент в момента. Преподавал е в Йоханес Кеплер университет в Линц, Австрия.

Първенец на випуска е Мирела Пенчева от Своге, която излиза с професия на икономист. Пълната отличничка обаче има мечта от малка - да стане акушерка: "Да се занимавам с бебчета!", казва с усмивка Мирела, която кандидатства в Медицинския университет в София. Но след време смята да се реализира и в сферата на икономиката и мениджмънта, каквато е специалността й от гимназията.

Снимка: МОН

Успехът й е пълен отличен - 6.00. На матурата по професия е защитила проект за паричната политика на централната банка и как основният лихвен процент влияе върху нея, като включва и темата за навлизането на еврото в България.

"Включих и публиката, и журито, което ме оценяваше, в дискусията", казва Мирела. От презентацията ѝ станало ясно, че България има стабилна политика и може да вкара еврото, но това трябва да е постепенно заради инфлацията и дискусиите в общественото пространство.

"Излизаме от училището с професия, веднага можем да стартираме на пазара на труда, имаме невероятни учители, има и млади, но и по-опитните са настроени приятелски, позитивно, дават кураж и мотивация, най-вече са ни приятели", казва Мирела. Тя е благодарна, че са й дали самочувствие и се научила да преодолее притесненията си и да говори пред публика. Това става ясно в мига, в който произнася благодарственото слово към учителите по време на дипломирането.

За нея учителите казват, че успява не само в ученето, но и се включва във всякакви извънкласни форми и така се развива успешно. Преподавателите се гордеят с успехите на всички свои ученици. Едно от момчетата в специалност "Кетъринг" - Георги, сега работи за собственик на "Ферари" - след две практики в Италия си е създал контакти и си намира работа - готви за четирима души и получава хиляди евро заплата, казва директорът Станчо Атанасов.

Гордост за колектива са и знаменосците, които завършиха тази година. Марчело Младенов ще следва в Пловдив - в Университета по хранителни технологии. Той е учил в специалност "Кетъринг" - имали са много външни и вътрешни практики, има опит, докато е учил е работил на жп гарата в Своге.

Снимка: МОН

Асистентката му Тереза Антова от село Бов, която също е идвала с влак, за да учи, е избрала да продължи с дентална медицина. Антония Колева ще продължи с икономика и финанси във Варна.

В гимназията очакват новите ученици наесен, но през лятото си имат доста работа. Екипът на директора - успешен мениджър на училището Станчо Атанасов е изправен пред ново предизвикателство - определени са за една от 28-те гимназии в страната, които с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост ще се превърнат в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Планират изграждане на лаборатории, купуване на техника, целта им е да се възползват от новата възможност за модернизация и развитие на училището.

Снимка: МОН

Всичко това се очаква да увеличи още повече желаещите да участ в Професионалната гимназия "Велизар Пеев", а по всичко личи, че потокът на ученици от столицата към малкото градче ще продължава да расте, заради възможностите за професионална реализация, която им осигурява учебното заведение.