Общо 47 наши сънародници, които се оказаха блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти във връзка с разпространението на коронавируса, кацнаха с извънреден полет на Турските авиолинии около 6.00 на Летище "Истанбул", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Там българските граждани са били посрещнати от консула ни Никола Узунов.

14 неорганизирани туристи, пътували със самолета, са си закупили билети за полета Истанбул-София и се прибират в България със самолет. Останалите ще се приберат с автобус.

Генералното ни консулство в Одрин е информирано за маршрута на прибиране на сънародниците и ще окаже съдействие при преминаването им през турско-българската граница. На територията на България те ще бъдат извозени с автобус, нает от туроператора, организирал пътуването им в Мароко.

Завръщането им стана възможно благодарение на усилията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която вчера разговаря по телефона с колегите си от Турция и Мароко - Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита, и с усилията на посолството ни в Рабат, отбелязват от пресцентъра на МВнР.

Тази сутрин от Аман за Букурещ излетя самолетът със 116 европейски граждани, сред които и последните шест българи, намиращи се в Йордания, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посолството ни издейства разрешение от краля на Йордания Абдула Втори за осъществяването на полета след затварянето на йорданското въздушно пространство.

В съвместна координация с няколко европейски посолства за извеждането и на техните бедстващи граждани от страната, дипломатите ни успяха да приберат последните българи, намиращи се в Йордания. На 16 март с усилията на МВнР и посолството ни в Йордания 20 български туристи успяха да напуснат Йордания с полет на "Райънеър" и с чартърен полет на друга авиокомпания, припомнят от външното ни министерство.

Само 70 български коли обаче бяха пропуснати снощи на австрийско-унгарската граница. Голяма част от сънародниците ни не са успели да преминат тази нощ към България, въпреки обещания коридор. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с унгарския си колега Петер Сиярто, като той я увери, че ще разговаря спешно с началника на националната полиция на Унгария, за да се осигури пропускането на българските граждани през границата.

Външният министър на Унгария информира, че заради краткия "прозорец", даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 часа местно време вчера до полунощ.

Министър Захариева е в постоянна връзка с колегите си от Румъния Богдан Ауреску и Унгария Петер Сиярто. Тя разпореди на служителите на посолствата ни във Виена и Будапеща да оказват пълно съдействие на българите на австрийско-унгарската границата.

Вчера, след видеоконферентен разговор с лидерите на ЕС, премиерът Бойко Борисов заяви, че му е обещано още снощи да започне пропускането на българските граждани, които са "абсолютно неправомерно" блокирани по границите на няколко държави в Европа, които ги затвориха заради коронавируса.