Бюджетът на НЗОК е незаконосъобразен и е вреден за България. Това заяви Георги Михайлов,  депутат от "БСП за България" пред bTV и посочи, че левицата са сезирали Конституционния съд заради промяната на 17 закона през преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на здравната каса за 2019 година.

"Той решава много проблеми  по начин, по който те не трябва да се решават - в тези заключителни разпоредби се определят правила за работа на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с НЗОК. Най-сериозният проблем е закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина - прехвърлянето му в НЗОК и без обществен контрол, ще се сложи черен похлупак", коментира Михайлов.

Депутатът на социалистите коментира и казуса със създаването на Национална педиатрична болница. По думите му този проект няма да бъде реализиран.

"Няма да се случи. Такива идеи са ми подхвърляни лично на мен преди три години и аз казах, че е несериозен разговор. Нещата в българското здравеопазване не се променят, независимо от бюджета, защото не се променя философията. От време на време се хвърля някой фойерверк - след това се покрива с похлупака на незнанието и приказките за консенсус", каза депутатът от БСП.

Според него, откриването и закриването на болници не би трябвало да е от компетенциите на Народното събрание, а Министерски съвет не трябва да отговаря за дейностите в лечебните заведения.