Тази година Русия и светът отбелязват 75 години от края на най-кървавия конфликт в човешката история - Втората световна война. Традиционно Кремъл провежда голям военен парад на 9 май, който този път няма да може да се състои в пълния си блясък. Армейски части няма да маршируват по Червения площад, ще липсва и моторизирана техника. Причината е опасността от Covid-19. Въпреки това дори коронавирусът не успя да отмени напълно шествието.

Президентът Владимир Путин поднесе цветя пред вечния огън край стените на Кремъл и направи обръщение към руските граждани. Всеки момент формации от най-добрите самолети на руските ВВС ще преминат над пустите улици на руската столица. Впечатляващото въздушно шоу над "призрачната" Москва бе поверено на 75 бойни въздушни машини. Подобни аеропаради са организирани и в други големи руски градове. 

В небето над руската столица прелетяха най-новите стелт изтребители от 5-о поколение  - Су-57. Впечатление направиха и елитните групи "Руски витязи" на фронтови изтребители от поколение 4++ Су-30СМ и "Стрижите" на леки изтребители МиГ-29.

Бомбардировачите Ту-95 и Ту-160, както модерните хеликоптери Ка-52 също прелетяха над главите на московчани.

На реактивният щурмовик Су-25, с който разполага и България, бе поверена отговорната задача да нарисуват с дим руския трикольор. Повече за това какви самолети са участвали в парада и какво могат те може да прочетете в специална от нас статия, която може да очаквате след края на авио шоуто.