Министерският съвет предлага на президента да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Васил Събински - директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" от военна служба, считано от 28-и август.

58-годишният Събински не е предложен за пенсиониране. Освобождаването му било по взаимно съгласие, се казва в прессъобщение на правителството. 

През 2021 г. служебното правителство предложи назначаването на бригаден генерал Васил Събински на длъжността "Командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана". Неофициално се смята, че той ще работи с президента Румен Радев.

Събински е роден на 27 октомври 1964 г. в Кюстендил. През 1988 г. завършва Висшето народно военно училище във Велико Търново като офицер и инженер по далекосъобщителна техника. Назначен е като командир на рота в 75-а свързочна бригада, от 1988 г, където служи до 1995 г.

От 1995 г до 1996 г. е асистент във военното училище в Търново. След това завършва Националния университет по отбраната във Вашингтон, САЩ. От 2007 г. до 2010 г. служи в дирекция "Комуникационни и информационни системи" към Генералния щаб, и към Министерството на отбраната. От 3 октомври 2022 г. отново е назначен за директор там. 

Решението да бъде предложен за освобождаване от военна служба е взето на днешното заседание на МС.

Правителството също така реши две нови специалности да влязат в Списъка на защитените - "Подземно строителство" и "Ядрена химия". Общо 46 студенти ще се обучават за бакалавърска степен в редовна и задочна форма по новите специалности.

За първата ще се приемат в Минно-геоложкия университет "Иван Рилски" - София, а за втората - в Софийския университет "Св. Климент Охридски".