Хиляди опечалени си взеха днес последно сбогом в Разград с Денчо Бояджиев. Близки, приятели и колеги на дългогодишния кмет на общината изпълниха фоайето на Общинския културен център, за да му отдадат последна почит и да се сбогуват с него след кончината му, предаде БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Бояджиев почина на 71-годишна възраст след продължително боледуване. Пред тленните му останки се поклониха общественици и представители на политически партии. Тук бяха бивши депутати, както и общински съветници от всички политически сили.

Стотици граждани от града и цялата област също дойдоха, за да изпратят Бояджиев в последния му път.

Хората споделяха спомени и оставяха послания в отворена книга за съболезнования.

Снимка: БТА

"Това беше моят кмет и за мене беше чест да го познавам. Не само, че винаги гласувах за Денчо Бояджиев, но и имах честта и удоволствието да се уча от него, да работим заедно, рамо до рамо, за благото на общината и разградчани", каза кметът на Разград Добрин Добрев. Той отбеляза, че в личен план ще запомни предшественика си като приятел, верен другар до себе си и учител.

Денчо Бояджиев почина на 4 юни, 71-годишна възраст

Снимка: БТА

"Денчо Бояджиев имаше изключителна харизма и богата обща култура. Беше много ерудиран, мъдър и с много опит и не се свенеше да помага на хората около себе си и на всички свои съграждани", посочи Добрев. По думите му самият факт, че днес толкова много хора са дошли да отдадат последна почит към него е показателен за това, каква светла личност е бил Денчо Бояджиев.

Снимка: БТА

"Той беше една много силна личност, която никога не се отказваше от своите идеи и от това, което правеше за общината и съгражданите си. Когато реши, че няма да се кандидатира за народен представител, а ще се върне да участва в изборите за кмет го попитах "Защо, Денчо?, а той ми отговори, че има още мечти за родния си град и неговите жители, които все още не е успял да реализира. Ще го запомня именно с мечтите му. Той беше човек, който обичаше живота и даваше всичко, за да може и другите хора да обичат живота", заяви политологът доц. Татяна Буруджиева.

Снимка: БТА

Изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев определи Денчо Бояджиев като истински приятел, като човек, който винаги е откликвал при нужда.

"Той беше човек от когото съм вземал пример като поведение и политик. Бояджиев е един от българските политици, които са явление с това, че са получили уважението и на своите опоненти. За съжаление той вече не е сред нас, от такива хора можем само да се учим и загубата е огромна", допълни Петричев.

"Прогресивен, допринесъл много за града и неговите жители", така архиерейският наместник отец Георги ще запомни Денчо Бояджиев. "Поднасям искрени съчувствия към близките му и бог да прости душата му в отвъдното", допълни отец Георги.

Кметът Добрин Добрев заяви, че са получени съболезнователни адреси от президента Румен Радев, от Националното сдружение на общините в България и от десетки общини в страната, както и от побратимените на Разград общини. Десетки съболезнователни адреси, венци и цветя са изпратени и от различни институции и организации, като по думите на кмета такива все още продължават да пристигат.

Снимка: БТА

В памет на Денчо Бояджиев днес в община Разград е Ден на траур. Знамената на всички общински сгради са свалени наполовина, а организираните през траурния ден събития и мероприятия ще започват с едноминутно мълчание, ако не могат да бъдат отменени.

Ден на траур в Разград

Снимка: БТА

Денчо Бояджиев почина на 4 юни, 71-годишна възраст. Той е бил 14 години кмет на Разград,14 години общински съветник, два мандата народен представител, носител е на отличието "Почетен гражданин на Разград".