Съдебният процес е на финала. Повече от шест часа продължи обвинителната пледоария на прокурор Недялка Попова срещу обвинените за участие в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями" имами.  

Държавното обвинение настоя ефективна присъда да бъде наложена на Ахмед Муса Ахмед. Той вече има условна присъда и тъй като нейният изпитателен срок е изтекъл в периода на обвинението, прокуратурата поиска той да излежи и нея.

Освен това Попова настоя Ахмед Муса Ахмед да бъде задържан под стража, тъй като има опасност да се укрие

За имама на Сърница Саид Мутлу, сочен за ръководител на българската клетка на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями“, и на районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салихи прокуратурата поиска условни присъди, тъй като отпадна обвинението срещу тях за насаждане на омраза на религиозна основа.

За останалите 10 подсъдими, които са неосъждани, прокуратурата поиска да бъдат признати за виновни, но освободени от наказателна отговорност и да им бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лева, по възможност най-високата.

Прокурорът по делото поиска също да бъдат възложени на подсъдимите направените разноски по делото, ако те бъдат признати за виновни. 

На предишното заседание всичките 13 имами отрекоха да са извършвали антидържавна дейност, а мюфтията на Пазарджик Абдула Салих заяви, че цялата им дейност е контролирана и ръководена от Главното мюфтийство.

Делото започна през септември 2012 година. Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Обвинението е изградено основно върху свидетелските показания на защитени свидетели, които са били внедрени сред обвинените имами. Обвинителният акт е над 90 страници, като почти всички над 30 явни свидетели се отрекоха от първоначалните си показания, дадени пред съдия.

Ако пледоариите не приключат днес, съдът е насрочил още една дата - 30 януари.