Той е обвинен за присвояване на близо 5 млн. лева.

Делото стигна до последна инстанция, след като и Военният съд в София, и Военно-апелативният осъдиха Киров 10 години затвор.

Днес от ВКС обаче съобщиха, че връщат делото за ново разглеждане от друг състав, поради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

Самият Киров винаги е твърдял, че парите са харчени за вербуване на информатори, а делото срещу него е политическа поръчка.

Съдебният процес започна, след като през 2012 г. беше уволнен от премиера Бойко Борисов като негов съветник по въпросите на сигурността. Само ден по-късно прокуратурата съобщи, че срещу него е образувано дело за финансови несъответствия.

Той беше обвинен за това, че в периода от 2007 г. до 2011 г. е присвоил близо 5 млн. лева, като за улеснение съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

През август 2015 г. Софийският военен съд осъди на 10 години затвор Киров, като прие, че той наистина е отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и др.

Съдът му наложи и забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства, за 15 години.

Магистратите уважиха изцяло предявения от НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева, а освен това наложиха и конфискация на част от имуществото на Киров.

На втора инстанция той беше оправдан само за това, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание, а забраната да не заема ръководни постове бе намалена на 13 години, припомня "Правен свят".