Днес Районният съд в Асеновград даде ход на делото срещу Кирил Рашков. Процесът тръгна четири месеца след убийството на 19-годишния Ангел и смъртта на 17-годишния Павел в Катуница и последвалите протести. Рашков е обвинен за закани за убийство на Веселин Христев, вуйчо на Ангел, и приятелката му Иванка Петрова на 23 септември.

Цар Киро заяви, че Христев е готов на война, но той лично ще апелира оттук нататък двамата "да си подадат ръка, да се прегърнат и да живеят в разбирателство", предаде "Фокус". Ромският бос каза още, че един човек на неговата възраст - 70 години, с пет внука и пет правнука и тежки заболявания, няма да се хвали и да се заканва, а "ако има намерения да убива ще го направи деликатно".

"Защо тези хора ни преследват и защо трябва да се стигне до това да има изгорели къщи и мъртви хора. Тези убийства, които станаха в Катуница, трябва да тежат на хората на Веселин Христев", заяви Рашков. Той бе категоричен, че не е съгласен да става жертва на тези хора и изтъкна, че в момента е със 190 кръвно налягане, но е в залата.

По думите му цяла България трябва да бъде в затвора заради обвинения като неговото, защото "всеки псува и се заканва". Цар Киро обясни, че той не е отишъл да заплашва Веселин с убийство, а пътят му към частна клиника минавал край неговата къща. Отивал натам, защото не се чувствал добре след безсънната нощ, когато тълпа от младежи безпокоили семейството му.
Ромският бос заяви, че Веселин го е пресрещнал с думите: „Ей, мангал, защо минаваш оттук – да ме дразниш ли?". Тогава Рашков започнал да търси майката на Христев, за да се оплаче от него.

Напрежението в Катуница е от година преди случилото се на 23 септември, каза пък пред съда инспектор Иван Бойчев, който заради размириците в селото е преместен от участъка в Садово в РУП-Асеновград. Той разказа, че Веселин Христев и внуците на Рашков често са имали проблеми, като близо седем месеца преди убийството на Ангел е имало затишие, предаде Дарик радио.
По думите на инспектора Христев също често е бил викан в управлението и е предупреждаван, той се държал агресивно към полицаите.

Кирил Рашков попита полицая имало ли е и колко са жалбите от фамилията му срещу Христев. Бойчев разказа, че и друг път младежи от селото са се събирали пред дома на Цар Киро и са нарушавали обществения ред.
Инспектор Бойчев посочи още, че станалото на 23 септември в Катуница е било очаквано от полицията.

Самият Христев обаче заяви, че именно Бойчев е отказал да види записите на камерите от същия ден, в който Рашков спрял пред заведението му и е отправил заплахите. Според него инспекторът е отказал, защото записите нямат звук.
Пред медиите Бойчев отрече Христев да му е предлагал да прегледа записите.

Пред съда бяха разпитани и вещите лица, изготвили съдебната експертиза от записите на камерите. Вещото лице Йордан Балъков обясни, че камерата не е записала звука, записът не е манипулиран, но няма идентификационна стойност, а хората се виждат отдалече. По делото са приложени снимки.

"Не вярвам на Веселин Христев, защото попада в регистъра на заинтересованите свидетели, който като такъв може тенденциозно да рисува инкриминираното събитие и да попречи на съда да стигне до истината", заяви единият от адвокатите на Кирил Рашков - Хари Харалампиев.
Според него има противоречия в показанията на Христев и Иванка Петрова.

Тя казала в писмените си показания, че Рашков ги е заплашвал, че „ще им извади очите", а пред съда е казала в единствено число, че „Цар Киро ще й извади окото".

След като Рашков е заплашвал Христев и Петрова, тя се е обадила на тел. 166, за да подаде сигнал. Оттам автоматично я прехвърлили на 112. От записа ясно се чува как операторът я моли да изчака, докато я свържат обратно с полицията. На свой ред полицейският инспектор, приемайки жалбата, поискал да му се обясни точно какво се случва там и посъветвал потърпевшите да подадат писмен сигнал в Районното управление в Асеновград.
Петрова обяснила, че има два почивни дни и че случаят е спешен, след което полицейският инспектор я попитал „нали вече колата си е тръгнала”, с което разговорът се приключил.

"Страхът в семейството ни е денонощен. Очакваме нещо да ни случи", каза по време на разпита майката на Веселин Христев – София Христева, бивш кмет на Катуница.

Прокуратурата пледира за 4 години лишаване от свобода за Кирил Рашков. Възможно е още днес да има присъда.