52-годишната бивша „Мисис България” е обвинена за причиняване по непредпазливост на смъртта на съпруга си Николай Димов, както и за предложен подкуп от 30 000 евро на полицейски служител.

В края на декември м.г. Варненският окръжен съд я осъди на 3 г. затвор и 150 000 лева обезщетение, след като тя се призна за виновна и поиска съкратен процес.

След обявяването на присъдата, Мейзер бе откарана в затворническото общежитие в Сливен, а в началото на април се изправи пред апелативните магистрати и поиска присъдата й да бъде намалена или отложена с изпитателен срок, или да бъде оправдана.

Варненският апелативен съд реши, че делото трябва да бъде върнато
за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд заради допуснати съществени процесуални нарушения

В началото на съдебното заседание Варненският окръжен съд прие, че майката на Николай Димов вече е конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Гражданският иск срещу Анита Мейзер е в размер на 300 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, съобщиха от пресцентъра на съда.

Частното обвинение направи искане за отвод на наблюдаващия прокурор Виолета Радева заради съмнения в предубеденост по време на досъдебното производство, във връзка със способите, методите и правната квалификация на престъплението. Искането обаче бе отхвърлено от съда като неоснователно, като председателят на състава се позова на ръководната роля на прокурора в досъдебното производство, дадена от Конституцията.

Съдът счита, че не са изнесени факти за предубеденост, а се касае за оплакване относно начина на събиране на доказателства и погрешност на квалификацията на престъплението.

Частното обвинение отправи второ искане за прекратяване на съдебното производство и връщането на наказателното дело в досъдебна фаза, което също не бе уважено.

Според окръжните магистрати, законът дава възможност за събиране на доказателства по време на съдебното следствие и не е налице нарушение от страна на прокурора.

По искане на защитата на Мейзер, наказателното дело ще се гледа при условията на съкратена съдебна процедура, като няма да бъдат изслушвани всички свидетели и вещи лица, а показанията и експертизите на част от тях в досъдебната фаза, ще бъдат приобщени към материалите по делото.

Адвокатът на подсъдимата поиска тя да бъде пусната под домашен арест, но магистратите отказаха. Според съда, няма нови обстоятелства, заради които да бъде ревизирана мярката за неотклонение, а се касае за ново разглеждане на наказателно дело срещу нея по обвинения в две умишлени престъпления, с висока степен на обществена опасност.

Този факт сам по себе си може да мотивира подсъдимата да се укрие или извърши престъпление, както и че не е изтекъл прекомерен срок за задържане, считат окръжните съдии.

Следващото заседанието по делото ще е на 11 юли, когато ще бъдат призовани част от свидетелите и вещите лица по искане на страните в производството.