Поредна негативна тенденция след удара на COVID-19. Граждани сигнализират, че трябва да чакат близо месец, за да кремират починалите си роднини. Работата на траурните агенции и гробищните паркове расте, а решение на проблема на този етап няма, алармира Нова тв.

Сериозно претоварване има в два от трите крематориума у нас - в Пловдив и София. Според някои траурни агенции, за кремация на починал се чака по цял месец, докато според други забавянето е по-малко.

"Този проблем се получава от около 2 месеца. Имаме прекалено голям наплив на случаи. За приемане в крематориума се чака и 5 дни, може и малко повече. Има обаче и друго: за издаване на урната има санитарен период, който е удължен до 2 седмици. Това притеснява някои хора", казва Александър Кинов, който е управител на траурна агенция в София.

От крематориума в София обаче обясниха за Нова тв, че забавяне има, но то не е заради пандемията от COVID-19. В писмо оттам заявяват, че то се дължи на спецификата на сезона.

Преди да бъдат кремирани, останките се съхраняват в хладилни камери, които също се оказват дефицитни.

"В момента се получава наплив, който запълва хладините камери в болничните заведения и хладилните камери в траурните агенции", казва още Александър Кинов.

Пандемията обаче оказва своето влияние и върху датите за погребения, макар чакането да е много по-малко.

"Нашите срокове станаха, от 2 дни, на 4-5 дни. Ние не можем да наложим на хората как да си направят ритуала. Много хора искат да го направят в църквата на Централни гробища. От това е основното забавяне", коментира Димитър Хаджикотев - директор на Общинско предприятие "Гробищни паркове".

На фона на нарастващия брой смъртни случаи с COVID-19, сериозно предизвикателство е и намирането на кандидати за професията гробар. От Централните софийски гробища апелират близките на починали да не присъстват на ритуалите, ако проявяват симптоми, за да опазят здравето на служителите.