В момента обема на язовир "Студена" е 20 милиона 883 хил. куб. метра, при максимален 25 млн. куб. метра. Това съобщи управителят на "ВиК-Перник" Иван Витанов, цитиран от БТА.
Притокът в язовира е 2394 литра в секунда, разходът е 1325 литра в секунда. Изпускането през преливника е обичайна операция, уточни Витанов.

Няма опасност за населението и инфраструктурата от преливането на яз. "Студена", потвърдиха и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Високите води, вследствие на валежите от последните дни, са нормални и очаквани. В изпълнение на месечния график за май обемът на язовир "Студена" се поддържа да не надвишава 21 млн. куб. метра.

Според данните на "ВиК-Перник" язовирът прелива с около 1 куб. метър в секунда, което е в рамките на нормалните количества за този период на годината. Към момента не се налага допълнително контролирано изпускане за освобождаване на допълнителен обем, посочват от МРРБ.

Осъществява се постоянно наблюдение на язовирната стена и съоръженията към нея и се измерва нивото на водата в язовирното езеро.

Няма данни за възникнали аварийни ситуации по стените и съоръженията към комплексните и значими язовири, съобщиха още от МОСВ.

Язовирите с процент на запълване над 90 на сто са яз. "Белмекен-Чаира", "Голям Беглик" и "Широка поляна", "Доспат", "Въча", "Александър Стамболийски", "Ясна поляна" и "Асеновец".

Без опасност преливат язовирите "Пчелина", "Боровица", "Среченска бара", "Камчия" и "Йовковци".


Опасност от разливи и локални наводнения

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ-БАН/ е обявил за петък 13 май оранжев код за дъжд в седем области - Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.Поради очакваните значителни валежи там през денонощието, голямото преовлажнение на почвата и високите нива на реките, има повишена вероятност за разливи и локални наводнения, посочват от МОСВ.

Жълт код за дъжд НИМХ-БАН е обявил за седем области - Видин, Ловеч, Плевен, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик. През денонощието там се очакват значителни валежи.