Окончателно родителите на деца до 12 години ще могат да ползват болничен, ако се наложи здраво дете да остане вкъщи, поставено под карантина. Промените в Закона за здравето бяха приети на първо и второ четене в парламента след продължителна дискусия.

Те влизат в сила от 1 януари 2023 г., вместо от първоначално предложения срок - 1 юли тази година. Редакционната поправка направи в хода на разискванията депутатът от ИТН д-р Силви Кирилов. Той я аргументира с това, че има постъпили становища от Министерството на финансите и от Националния осигурителен институт за липса на осигурени средства в актуализацията на бюджета.

Целта на законопроекта е да се осигури отпуск, за който държавата да плаща обезщетение за временна неработоспособност, при невъзможност на родителите да ходят на работа, когато здраво дете бъде върнато от училище заради карантина.

В хода на дискусията се чуха предложения за увеличаване на обхвата на промените за децата до 14-годишна възраст, както и за изменение на срока за влизане в сила на законопроекта, но те не бяха приети.

Д-р Силви Кирилов обясни, че с измененията се дава правна възможност, която не е задължително да бъде използвана. Както и че няма българско семейство, което да не е засягнато от въпросната промяна.

"Ние даваме възможност на тези семейства да бъде облекчено тяхното ежедневие. С това действие спестяваме процедура по промени на три закона, спестяваме значително време за решаване на този проблем", каза депутатът.

Д-р Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че според вносителите предложеният законопроект натоварва бюджета на осигурителния институт с допълнителни 12,8 млн.лв. Адемов припомни, че карантината продължава седем дни, от които първите три се поемат от работодателя като разход. Той също постави въпроса за възрастта на децата.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов защити границата от 12 години, с обяснение, че това е възрастта, до която едно дете не следва да бъде оставено без контрол.

От групата на "ГЕРБ-СДС" възразиха, че с промените в сроковете на влизане в сила на законопроекта, той на практика се обезсмисля. Депутатът проф. Асен Балтов направи предложение за влизане в сила на промените от 15 септември, но то беше отхвърлено.

В отрицателен вот колегата му Христо Гаджев обяви, че това е един безсмислен законопроект, който няма да помогне сега със започването на поредната ковид вълна.