Бяха приятели, но явно са делили нещо, защото той се опитваше да ме настрои срещу нея, когато изчезна. Той ѝ дължеше пари и имоти. Това разказа пред NOVA Християна Радоева - дъщерята на убитата брокерка Теодора Бахлова, за обвинения за смъртта ѝ 55-годишен Станимир Рагевски.

На 29 октомври в Бургас Теодора Бахлова напуска дома си с такси, а охранителните камери я засичат на една улица. И следите и се губят. Няколко дни по-късно е подаден сигнал в полицията, а 23-годишната ѝ дъщеря е сигурна, че майка ѝ е напуснала дома си за малко и е имала намерение да се прибере. Последният, който е имал контакт с Теодора Бахлова, е 55-годишният бизнес партньор на брокерката - Станимир Рагевски.

Случаят с изчезналата брокерка бе напът да остане неразкрит. В началото на август обаче намирането на разчлененото тяло на 28-годишния Юмер Мехмед отново събуди въпросите за 46-годишната Теодора Бахлова.

Така на 26 август криминалистите намират останките на 46-годишната брокерка, заровени на пътеката между гробове в 12 квартал на бургаския гробищен парк. 

"Как се чувствам? Не чувствам! Празно е. Аз говорех и бях подготвена за това нещо, но като дойде и то по ужасно брутален и гнусен, даже не знам дали има епитет, с който да определя това деяние", казва дъщерята.

Теодора Бахлова остана завинаги на 46 години. Брокерът на недвижими имоти натрупала състояние, а после и огромни дългове към банки и частни съдебни изпълнители.

"Явно са делили нещо. Иначе бяха приятели. Той към мен, след като мама изчезна, се вайкаше. Опитваше се да ме настрои срещу нея. Как, едва ли не, тя не ме е обичала, което е напълно нелепо. Че е избягала, че се укрила, това което твърдяха и медиите. Според мои източници по тази версия работеха и МВР", споделя Християна.

В началото на август случаят на Теодора е все още заведен на полицейска преписка, но досъдебно производство няма. След намиране на тялото на Юмер Мехмед, 23-годишната Християна търси отговори.

"При наличие на съответните доказателства в нужния обем и достатъчност, ще има и съответна реакция на прокуратурата. Но към настоящия момент такава връзка не е установена", посочи окръжният прокурор Георги Чинев.

"Станимир ѝ дължеше пари и имоти. Аз го казах още тогава, когато тя изчезна. И баба ми го каза. И нейни приятели го казаха. Никой не ми повярва. Защо 10 месеца не провериха имотите на Станимир? Защо не провериха имотите на жена му? Майка ми е била в бидони в техен имот. Категорично има чадър. Аз за това нещо съм пуснала сигнали към нужните институции и ще продължавам да търся истината. Защото за мен това не е цялата истина", казва още Християна.

В средата на август е образувано досъдебно производство за случая с Теодора Бахлова. За отвличане.

"Досъдебно производство се образува при законен повод и достатъчно данни. Ако полицията и прокуратурата е имала законен повод и достатъчно данни за престъпление от общ характер, такова производство е щяло да бъде образувано", обясни Калоян Калоянов.

"Предвиденото наказание по Закон по чл. 294 по НК е до пет години лишаване от свобода, което на практика означава че чисто хипотетично законът позволява дори и да бъде наложено наказание - пробация. Макар и оскъдната информация, с която разполагаме към момента, се съзират признаците на същинско съучастие и помагачество. Най-малкото по отношение на убийството на Юмер, не може Рагевски да потърси за втори път един и същ човек, да вземе главна роля по укриването на трупа, без да знае изначално, че той ще му помогне във това. Поне за мен няма логика. По отношение на Деян също искам да уточня, че предвид обвинението, което му е повдигнато в момента, той може да бъде задържан в ареста не повече от два месеца", обясни адвокат Димитър Вълчев.

Днес Християна споделя, че трябва да свикне с мисълта, че никога няма да види майка си, освен усмивката ѝ от снимките. Че трябва да приеме, че майка ѝ е жертва на тежко престъпление. И иска тя да намери покой.

От държавното обвинение обясниха, че работата и по двата случая продължава. От МВР уточниха, че все още се правят разпити на свидетели, а по-късно днес се очаква да бъде гледана мярката на обвинения в "лично укривателство" Деян Дичев.