ДАНС да има достъп до данните в МОН за ученици, студенти и децата в детските градини. Това става ясно от проект, публикуван за обществено обсъждане. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева заяви пред bTV, че и до този момент е имало запитвания за информационните масиви на ведомството.

"Информацията, която е искана, е била свързана с чуждестранни и български студенти - за техния статут. Имаше и няколко случая за превенция на радикализацията на непълнолетни лица. Досега достъпът беше децентрализиран - на хартия, безконтролен. Сега трябва да се направи строго контролиран електронрн достъп", допълни Сачева.

Юристът и експерт по защита на личните данни Фани Давидова посочи, че Концепцията за защита на личните данни не е да ограничи достъпа, а да събира само необходимата информация, за да може държавните органи да си свършат работата.

"Достъп до лични данни, свързани с националната сигурност се искат по определен казус с определени мотива. Не става въпрос всеки служител от ДАНС да звънне по телефона в МОН и да поиска достъп", заяви Давидова и допълни, че едва ли промените ще бъдат приети заради влезлите в сила регламенти по GDPR.

По думите на Васил Николов - председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, промяната ще улесни работата на МОН, защото системата може да стане по-сигурна.