Изявлението му бе направено по време на тържествено събрание на състава на болницата, което е по повод 126 години от създаването на ВМА. По-рано бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове.

Проф. Мутафчийски изрази надежда, че до края на годината лечебното заведение няма да има дългове и изрази известно притеснение, тъй като по думите му е възможно при приемането на държавния бюджет болницата да се изправи пред нови предизвикателство. Той отчете ръст в приходите на лечебното заведение, както и в поощряването на работещите в нея за "честно печелене на пари".

През май 2014 г. дълговете на ВМА бяха около 130 милиона лева, а запорите - за над 11 милиона лева. 

Проблемите на болницата са свързани с това, че 11 от етажите в болницата се нуждаят от ремонт, има нужда и от нова апаратура, каза още проф. Мутафчийски.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави присъстващите и каза, че ВМА е "ковачница на кадри и на лидери". Тя ги увери, че темата за качественото здравеопазване и статутът на българския лекар ще бъдат сред приоритетите на парламента и изрази надежда, че се постигнат добри резултати.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на лекарите и медицинските сестри за денонощната им грижа за здравето на хората и пожела успех на младите кадети.

Служителите и работещите във ВМА бяха поздравени от името на президента Румен Радев.

На тържественото събрание присъстваха заместник-министри на здравеопазването и на отбраната, военни, лекари и др.