Няма да има слeдвaщa вълнa нa Сovid-19 у нac, заяви д-р Никoлaй Брънзaлoв - зам.-председател на БЛС и член на Националния оперативен щаб, в интервю за агeнция "Фoкуc".

"Аз съм почти убеден, естествено не мога да гадая на 100%, но мисля, че следваща вълна от ковид епидемия в България няма да има. Защо мисля така?- защото нараства броят на ваксинираните, нараства и броят на излекуваните. Знаете, че излекуваните вече са в пъти повече, отколкото заболелите. Много хора вече са изкарали въпросната инфекция и като прибавим към тях и един много голям брой т.нар. "скрита заболеваемост", които по някакъв начин са срещнали вируса, и са придобили имунитет, без да се разболеят сериозно и да потърсят медицинска помощ, цифрата набъбва доста. Вирусът няма терен, на който да се развива на такава широка основа. Това, според мен, ще доведе до намаляване на заболеваемостта в бъдеще. Още повече идват топлите месеци, въпреки че вирусът е доста упорит, но тогава се разпространява малко по-трудно - хората повече са на открито. Това са основните причини да мисля, че няма да имаме сериозна заболеваемост и съответно четвърта и последваща вълна. Освен, ако не дай си Боже, вирусът мутира до такава степен, че ваксините престанат да действат. При това положение нещата могат да се променят, но към момента нямаме такива сигнали", коментира д-р Никoлaй Брънзaлoв.

Той каза още, че към днешна дата в България са ваксинирани над 676 хиляди български граждани. Втора доза е поставена на 143 162.