Бум на летен грип няма и не се очаква скоро грипна епидемия, заяви в ефира на БНТ главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че по-скоро има ръст на хора с леки респираторни заболявания, за които в повечето случаи дори не се налага лекарска намеса.

"Те протичат сравнително леко - с болки в гърба", поясни още д-р Кунчев.

В края на март Световната здравна организация (СЗО) стартира глобална стратегия за предпазване на населението от грип през следващото десетилетие, като предупреди, че нови пандемии са неизбежни, съобщи Reuters.

Грипните епидемии, които са предимно сезонни, засягат приблизително един милиард души и ежегодно предизвикват стотици хиляди смъртни случаи. Те са едни от най-големите здравни предизвикателства от световен мащаб, припомни д-р Кунчев. Той за пореден път развенча митовете, че за да не боледуват, децата трябва да се държат в стерилна среда.

"Детето, попаднало в колектив, ще се срещне с такива вируси, ще ги преболедува и ще трупа антитела. Ще изгражда имунната си система", категоричен е Кунчев.

Относно зачестяващите ухапвания от кърлежи, главният държавен здравен инспектор подчерта, че е най-добре паразитът да се отстранява от лекар. Освен това ухапаните трябва да се следят за повишаване на температурата и друга симптоматика.

Ваденето на кърлеж в болниците в София струва между 25 и 30 лв. Ако членестоногото се забие в крака ви, то може да бъде извадено само платено, тъй като безплатната интервенция е само при личния лекар. В цената е включено и поставянето на ваксина против тетанус.

20% от кърлежите са заразени с лаймска болест, предупредиха от Националния център по заразни и паразитни болести в началото на май т.г. Чрез тях тя се предава не само на хората, но и на мишките, плъховете и на бездомните кучета и котки, откъдето също може да бъде пренесена на човека.

"Не ходете по тревата, може да има кърлежи, не пускайте и децата си. Кърлежът, ако е престоял само няколко часа в тялото, не може да предаде инфекцията", каза директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. Той също подчерта, че кърлежи се вадят и в домашни условия, но е по-безопасно това да става в лекарски кабинет.