Първи случай на коронавирус на детски лагер, както и какво се случва, когато се установи такъв. Историята на Десислава Матева се разпространи мълниеносно в социалната мрежа Фейсбук.

От нейния пост става ясно, че детето й от София е било на затворен лагер от 10 дни извън града, без да бъдат допускани външни посетители.

При завръщането им някои родители решават да изследват доброволно децата си с PCR-тестове, при което едно от децата излиза с положителен резултат.

Следва процедурата - уведомен е организаторът на лагера, който уведомява незабавно останалите родители. Почти всички родители започват да тестват децата си, след което резултатите са, че 7-8 деца са с позитивни резултати. Сред тях и дъщерята на Матева. Всички деца без никакви симптоми.

След резултатите е уведомено РЗИ. Изненадата за семейството обаче идва, че от там не са поискали нито имената на децата, нито на организаторите, нито на контактните с тях роднини.

Така, семействата, които се оказват с коронавирус, известяват сами приятелите си, тестват се на собствени разходи и се самоизолират.

"Когато следващия път чуете как държавата бори клъстъри и огнища, ние бяхме клъстър реално, но никой не се поинтересува от това", обяснява Десислава Матева.

От поста й става ясно, че РЗИ е определила ден и час след 14 дни за PCR-тест на дъщеря й и цялото семейство, други родители обаче се оплакали, че РЗИ ги е уведомила, че само положителният заразен може да се тества безплатно след карантината, но не и контактните. Имало проблем и с организацията: "На едни са връчили заповеди, на други - не. Ние и до ден днешен нямаме заповед. Бяхме инструктирани по телефона - "на собствен ход, със собствен транспорт" за тест в РЗИ след 14 дни".

Жената се оплаква от хаоса в действията на РЗИ - как са пускани безпроблемно, как не са им искани лични карти и как няма списъци на лицата, които са били под карантина.

По думите на Десислава Матева, вече месеци извънредна обстановка, а все още няма методология как се следи и действа при коронавирус. Интересен факт е също, че нито едно от заразените деца не е проявило симптоми, не са се заразили на този етап и родителите.

Реакциите и новата учебна година - Постът е споделен от стотици родители, които изказват опасенията си, че тази бюрокрация, свързана с коронавируса, ще е ежедневение за семействата, училищата и здравната система.