Четирима мъже и една жена се барикадираха в Паметника на свободата на връх Шипка, където днес беше отбелязана 143-годишнината от Шипченската епопея, въпреки че областният управител отмени тържествата заради коронавируса.

И този път обаче, както и на 3 март, президентът Румен Радев, както и стотици граждани, пренебрегнаха това и се събраха там.

Мъжете и жената спуснаха знаме с надпис "Оставка" съобщи Нова телевизия. Наложи се те да бъдат изведени принудително от полицаи. Това стана пред очите на десетки българи, които чакаха да се възползват от безплатния вход на паметника.

На излизане от монумента заедно с униформените те не се обозначиха като привърженици на нито една политическа сила или движение. По информация на bTV обаче те са активисти на гражданско движение "Боец". На въпрос дали това не е поругаване на паметника, единият от тях отговори: "А вие как мислите?". Протестиращите са проверени от полицията, но не са задържани. Флагът с надписа беше свален, след като остана на паметника около час.

По-късно от т.нар. Отровно трио - адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков, се разграничи от акцията и заявиха, че не смятат, че паметници-светини на българската история могат и трябва да бъдат използвани за политически страсти.

Директорът на музея - Чавдар Ангелов, определи действията на като кощунство и поругаване.

Снимка: БТА

Междувременно се стигна до провокации между поддръжници и противници на държавния глава, които го освиркаха. Той ги подмина мълчаливо и продължи, съобщи "24 часа".

Снимка: БТА

Това бяха двайсетина мъже с тъмни облекла, позиционирани на стъпалата организирано, но скоро останалите граждани им попречиха и ги заглушиха със своите възгласи. Хилядното множество скандираше името на президента, "България" и "Мутри вън!", предаде БТА.

Снимка: БТА

На мястото през цялото време присъстваха полицаи, които следяха за спазването на обществения ред и не допуснаха да се стигне до напрежение. 

Самият Румен Радев и днес говори остро срещу управляващите.

"Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, загубил е вече и легитимност и достойнство. Виждате как партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото вярно решение e саморазпускане на това Народно събрание", каза президентът.