Четири големи заплахи за нацията - демографската криза, опазване на границите от мигрантско цунами, цивилизационен избор и дългосрочна финансова стабилност, очерта Николай Василев. Той участва в публична лекция на тема "Демографските рискове и възможности пред България".

Според него бюджетни приоритети трябва да са демография, образование, инфраструктура и модернизация на армията.

Той направи няколко предложения, свързани с темата за демографията, допърва БТА. Организационни мерки са да има министерство с думите "демографска политика" в заглавието, да се изучи опитът на Унгария, Сингапур, както и демографската политика да стане номер едно управленски и бюджетен приоритет.

Финансовите мерки включват 20 хил. лв. за новородено дете, всички детски градини да се построят веднага, опрощаване на студентски кредити, субсидирани жилищни кредити.

Безплатни ин-витро процедури, кампания на тема "аборти" и за броя на ражданията, детска болница, мащабна модернизация на акушеро-гинекологичите болници, дълъг списък от профилактични мерки са медицинските мерки, изброи Василев.

Другата част от темата за демографията беше свързана с миграцията. Сред позитивите на България Василев отбеляза красивата и благодатна природа и ниските данъци.

Николай Василев заема постовете на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). От 2009 г. е управляващ партньор в "Експат Капитал", една от водещите компании за управление на активи в България.

Лекцията се проведе в Нова конферентна зала (Огледалната зала) в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Организатори са Студентско сдружение "Полити" и Студентски дипломатически клуб.