Проверката започна след настояване на Европейската комисия.

Дончев коментира, че от формална, от процедурна, дори от икономическа гледна точка нещата изглеждат чисти и припомни, че Оперативна програма "Конкурентоспособност" насърчава фирмите да подобрят стопанските си показатели, да имат по-голям оборот, да плащат повече данъци, да създават нови работни места.
Той обаче отбеляза, че въпросът има и морална и естетическа страна и в този смисъл от резултатите от проверката зависи дали проектът ще продължи.

Томислав Дончев припомни, че до този момент проектът не е получил никакво финансиране. Както вече стана известно, продуцентската компания ще получи 1 918 233 лв. като бенефициент по оперативната програма. 1 630 498 лв. е финансирането на проекта от ЕС, а 287 735 лева е националното финансиране.

Искам да разбера кое за какви цели ще се ползва и тук нюансът безспорно е от значение, добави Томислав Дончев.
"Безспорно имаме задачата да развиваме българската икономика. Тези, които повдигат въпроса по този начин - дали това е инструментът за развитието й, вероятно имат право, но нещата стоят по този начин. За съжаление, поп-фолкът в България е индустрия, която формира сериозни обороти, радва се на търсене и по тази причина е било възможно такъв проект да бъде подаден и да бъде одобрен", коментира Дончев.

"За съжаление, този случай стана повод за множество разнопосочни коментари и вероятно темата бръкна в болното място на голяма част от обществото. Въпреки, че това не допринася особено за добрия имидж на България като страна, която изразходва законосъобразно и правилно европейски пари, аз се надявам дебатът да има полза за българското общество, защото коментирайки личната си позиция, аз ще кажа "да" на всички мерки, които насърчават икономическия растеж и отварят нови работни места. Колкото до личната ми позиция, и аз съм противник на чалгата, и то не само като музикален стил, на чалгата в обществения живот, в политиката и в другите сфери на изкуството, не бива обаче да бъркаме едното с другото", коментира Дончев.

Във връзка с искането за проверка на ЕК, министърът отговаря така:
"Когато този въпрос се оказа обществена сензация, реших, че най-добре е да се проверят нещата и това стана по едно и също време с ЕК. С тях разговарях няколко пъти по темата - как изглежда ситуацията, какви са формалните детайли, свързани с проекта. Напълно разбираемо е виждането на колегите, те се притесняват от така наречения "репутационен риск". Казах, че всичко, което се финансира с европейски пари трябва да носи удовлетворение, а не скандали".

Дончев изрази съжаление, че не са финансирани други подобни проекти на звукозаписни студия. "Нямаме подадени подобни проекти, което трябва
да бъде анализирано", каза министърът.

"Тъжно е например, че някои харесват чалгата в целия смисъл на думата, но защо пропускаме факта, че една подобна музика се слуша от голяма част от българското население. Обръщайки го в икономически категории, имаме търсене, имаме предлагане, имаме продукт, от който се печели. Причината не е в нереализирания проект с европейско финансиране, а в обществените ценности. Въпросната компания има други телевизионни продукти, сред които канал за традиционен фолклор, който едва ли би бил повод за обществени укори. Това, което предстои да разберем, е каква част от оборудването ще се използва за едните и за другите цели", заключи Томислав Дончев.

Анкета: Вашето мнение за европарите за поп фолк?